Promo
Beč

Austrijske vlasti se ozbiljno pripremaju za mogući takozvani “Blekaut” – duži nestanak struje na širem području, pa čak i u celoj zemlji.

Kako ispravno reagovati u takvoj situaciji biće uvežbavano. Scenario “Blekauta” u Austriji, prema pisanju brojnih medija, nije za isključiti, i sve je češće tema.

Da bi se pripremili za “Blekaut”, 12. novembra zakazana je vežba “Energija 21”. Više pokrajina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane učestvovaće u toj vežbi.

Razlog za vežbu je pretpostavka da u slučaju ekstremnih hladnoća u Evropi može doći do povećane potrošnje struje i do ograničenja proizvodnje, što može dovesti do smanjenih količina električne energije.

Ovu vežbu inicirala je pokrajina Tirol i njen guverner Ginter Plater. Vlasti ističu da je u slučaju nedostatka struje u mreži neophodno održati snabdevanje, i da se mora pripremiti za potpuni kolaps mreže snabdevanja strujom.

Za tako nešto, naglašavaju, potrebno je funkcionišuće upravljanje krizom i saradnja svih nadležnih vlasti i snabdevača strujom.

Inače, i diskonti u Austriji počeli su da nude građanima potrebnu opremu za prevazilaženje “Blekauta”. Tako lanac “Hofer” u svom asortimanu od sada ima radio-uređaje sa kurblom, baterijske lampe bez baterija, agregate na gorivo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here