pixabay.com

Bruto domaći proizvod Austrije u trećem ovogodišnjem tromesečju u odnosu na drugo je pao za 0,5 posto, pokazuju službeni podaci, što je drugi uzastopni pad.

Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, prenosi austrijska novinska agencija APA.

U poređenju s trećim tromesečjem prošle godine, austrijski BDP pao je za 1,8 posto.

Prema statističarima, na pad BDP-a najviše su uticali industrija s padom od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, promet s padom od devet posto kao i trgovina s padom od 7,6 posto. U međuvremenu su područja javne uprave, obrazovanja i zdravstva zabeležila rast po približno pet posto.

Uspešne rezultate Austrija je ostvarila i u turizmu.

“S više od 80 miliona noćenja u razdoblju od maja do oktobra, austrijski pružaoci smeštaja su ove godine zabeležili više rezervacija nego bilo kog drugog leta”, rekao je glavni direktor Kancelarije za statistiku Tobajas Tomas.

Prema njegovim rečima, nema razloga za uzbunu, jer se statističari nadaju poboljšanju ekonomske slike. Jedan od glavnih razloga je usporavanje pada prihoda industrije, za koju se očekuje da će se dodatno stabilizirati.

Kako dodaje APA, trenutna ekonomska situacija u Austriji odražava se i na broj insolventnih kompanija, koji je nešto iznad nivoa pre izbijanja pandemije kovida-19, kao i pad broja novoosnovanih kompanija, prenosi seebiz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here