commons.wikimedia/Ninanuri

Austrijska vlada uvela je dodatnu jednodnevnu vinjetu za auto-puteve i brze puteve. Košta 8,60 evra i tokom decembra dolazi samo u digitalnom obliku. Od iduće godine jednodnevna vinjeta biće dostupna za kupovinu i kao nalepnica.

Najavljeno je i poskupljenje desetodnevne vinjete, koju uglavnom koriste turisti. Njena cena će od 1. januara skočiti sa 9,90 na 11,50 evra. Cena dvomesečne vinjete od iduće godine pada sa 29 na 28,90 evra, dok cena godišnje ostaje ista.

Od 22. novembra vinjete su dostupne i kao digitalne. To znači da vinjetu više nije potrebno fizički lepiti na vetrobran automobila, već će vaš registarski broj biti zabeležen u centralnom sistemu, a provera se radi automatski. Online kupovina moguća je na web-adresi shop.asfinag.at.

Ono što je dobro u tom sistemu je činjenica da je vlasnik vinjete korisnik vozila. Drugim rečima, ako tokom trajanja vinjete promenite automobil i registraciju – što nije redak slučaj kod ljudi koji koriste službene automobile – u sistemu možete aktuelnu vinjetu preneti na novu registraciju. Doduše, to će vas koštati 18 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here