Austrijanci kupuju firme oduzete Đuraškoviću

Milo Đurašković je zbog optužbi za malverzacije ostao bez svojih firmi
 

“Štrabag” je na adresu Agencije za privatizaciju poslao ponudu za preuzimanje preduzeća PZP “Beograd” i “Vojvodinaput – Bačkaput”. Obema firmama je do novembra 2011. rukovodio Milo Đurašković, vlasnik “Nibens grupe”, koji je optužen za malverzacije i utaju poreza u putarskim firmama. Tada su oba putarska preduzeća dobila status firmi u restrukturiranju.

“Štrabag” je jedna od vodećih kompanija za izgradnju puteva u srednjoj i istočnoj Evropi. Sa 75.000 zaposlenih vodeća su građevinska firma u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. U Srbiji su vlasnici tri preduzeća – “Putevi Čačak”, Preduzeće za puteve Zaječar i Pančevo.

– Sa kupovinom PZP „Beograd“ i vojvođanske firme „Štrabag“ bi praktično dobio polovinu tržišta u Srbiji. Pri tom imaju strateški interes ovih putarskih preduzeća jer drže polovinu tržišta u Mađarskoj, a vlasnici su i firme Crna Gora put – kaže za “Blic” Slobodan Jovanović, bivši direktor PZP “Beograd”. On pojašnjava da PZP “Beograd” održava polovinu puteva na teritoriji Beograda gde ima jaku konkurenciju, što nije slučaj i sa vojvođanskom firmom.

U Agenciji za privatizaciju kažu da su najtraženije poljoprivredne firme. Petar Matijević, vlasnik mesne industrije, potvrdio je za “Blic” da je poslao ponude za privatizaciju desetak poljoprivrednih preduzeća, poput gazdinstava “Bačka Sivac”, PIK “Zemun” i “Dragan Marković” iz Obrenovca. Matijević bi želeo da kupi i Specijalnu bolnicu „Čigota“ na Zlatiboru, za koju je ponudu za kupovinu poslala i jedna ruska firma.
Za PIK “Zemun” je zainteresovan i Srđan Knežević, vlasnik naftne kompanije “Knez Petrol”. Knežević za “Blic” kaže da je nedavno kupio farmu od 25.000 svinja, a da u PIK “Zemun” planira da poveća broj muznih krava sa 450 na 1.500. Desetak pisama stiglo je i od firme “Teraprodukt61”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime