Čak 97 odsto stanovnika Austrije oseća se bezbedno u Austriji – 71 odsto jako bezbedno a 25 odsto sigurno, pokazuje istraživanje javnog mnjenja čije je rezultate danas predstavio ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Osećaj bezbednosti je između decembra 2019. i juna 2020. ponovo porastao, kazao je Nehamer, dodajući da su građani ponašanje policije u koronavirus krizi ocenili kao primereno.

Poređenja radi, 2018. je oko 92 odsto tvrdilo da se oseća bezbedno u Austriji, a 2019. oko 94 odsto.

Austrijance najviše zabrinjavaju ekonomska kriza i inflacija, za koje 31,3 odsto smatraju da predstavljaju veliku pretnju, a dodatnih 13,1 u njima vide pretnju.

Moguće smanjenje penzija i nemogućnost isplate penzija jedna trećina vidi kao pretnju, a jedna četvrtina strepi od smanjenja socijalnih usluga i smanjenja blagostanja, a od rastuće nezavisnosti plaši se 21,4 odsto.

Na pitanje o poverenju u policiju, 42,9 odsto je kazalo da u potpunosti ima poverenje, daljih 47,6 da pretežno ima poverenje, a samo 7,5 odsto da nema poverenje.

Što se mera austrijske vlade u koronavirus krizi tiče, 55 odsto smatra da su bile primerene situaciji, a 30,4 odsto da nisu bile primere, dok 14,2 smatra da su bile preterane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here