EPA

Ministar obrazovanja Austrije Martin Polašek predstavio je plan za štednju energije u školama, i najavio da će svaka nova škola biti opremljena fotovoltaik postrojenjem.

Ministar je preneo da je sa državnom kompanijom za nekretnine (BIG) izrađen koncept kako bi škole bile što nezavisnije od fosilnih energenata.

Pilot projekat biće viša škola za ekonomske poslove HLW19 u Beču koja će dobiti fotovoltaik postrojenje (sa solarnom fotonaponskom energijom) i održivu energetsku centralu. Taj model, kako je naglasio Polašek biće primenjen na sve škole koje se budu gradile i sanirale.

– Usled aktuelne situacije posebno mi je važno da gledamo u budućnost i postavimo osnove za odgovorno korišćenje resursa energije u gradnji škola. Stavljamo, između ostalog, težište na izgradnju fotovoltaik postrojenja, održive energetske sisteme, kao i sisteme za optimizaciju trošenja energije – rekao je on.

Polašek je naveo da se kampanjom namerava podizati svest đaka o štedljivom korišćenju energije. Trenutno se na krovovima škola nalazi 114 fotovoltaik postrojenja, a još 90 škola predalo je zahtev za proveru mogućnosti postavljanja. Cilj je da se u proseku smanji potrošnja struje i grejanja za 20 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here