Youtube/Al Džazira Balkans
Auto-put Beograd-Sarajevo

“Auto-put koji će preko Višegrada da poveže Beograd i Sarajevo i gradiće se preko Tuzle i Bijeljine biće srce Balkana”, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Ako idete sa severa preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. Videli ste u primeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju – naveo je Dodik.

Istakao je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa auto-putem u Srbiji. S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju će spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza celog projekta pomenutog auto-puta koji će povezati Beograd i Sarajevo. Turska je prihvatila da kreditira i obezbedi novac i da glavni izvođači budu turske firme.

– To je uobičajena praksa, kada imate ovakve međudržavne aranžamane. Ovaj današnji sporazum i jeste u toj funkciji da obezbedi sinergiju između kompanija iz Turske i Republike Srpske i FBiH. Turska je prisutna na našim prostorima i istorijski, ali i u poslednje vreme i privredno, daleko više u Srbiji nego u BiH. Realne investicije su uvek dobrodošle – rekao je Dodik, koji se sa članovima Predsedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem juče u Ankari sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

4 COMMENTS

  1. Сав макадам по Босни, успомена од Турака, да се асвалтира и Турци плате цео рачун.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here