Automobil će odlučivati da li ste sposobni da vozite

0

Uskoro će automoil da odlučuje da li ste pijani seli za volan
 

 

Saobraćajna policija najavila je da će ovih dana sprovesti rigorozne kontrole na putevima koji vode iz Guče kako bi se sprečilo da se u saobraćaju nađu pijani vozači.

 

Borba sa onima koji su spremni da ugroze svoje i tuđe živote sedanjem za volan pod dejstvom alkohola vodi se sa manje ili više uspeha i u mnogo razvijenijim zemljama od naše.

 

Iako preventivna mera zaustavljanja i testiranja vozača alkometrom daje određene rezultate, nemoguće je otkriti sve one koji voze pijani. Zbog toga vlasti pojedinih zemalja u saradnji sa automobilskom industrijom rade na tome da dođu do boljeg rešenja.

 

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) angažovala je kompanije Autoliv i Takata Corporation, koje snabdevaju proizvođače automobila bezbednosnim sistemima, kako bi razvili tehnologiju za "otkrivanje" pijanih vozača.

 

NHTSA nije objavila detalje o tome kako će jedan takav sistem funkcionisati, ali cilj je da se otkrije da li je vozač konzumirao alkohol, bez potrebe da on duva u alkometar.

 

Još uvek nije rešeno ni pitanje kako će sistem reagovati u slučaju da utvrdi prisustvo alkohola kod vozača. Razmišlja se o nekoj vrsti alarma (poput onog koji se oglašava kada nije vezan sigurnosni pojas), ali i o tome da se potpuno onemogući pokretanje vozila.

 

Procenjuje se da bi jedan takav sistem bio spreman za ugradnju u nove automobile koji se prodaju u SAD već 2018. godine, nakon čega bi mogao da postane obavezujući deo opreme na svim novim vozilima u ovoj zemlji, kao što će to biti slučaj sa zadnjom kamerom od 2018.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here