Automobili će za dve godine “ćaskati” (i ne samo to)

0

Ta kompanija je prošle noći objavila da će polu-autonoman sistem upravljanja na auto-putu biti opcija za jedan model "kadilaka" za 2017. godinu koji ide u prodaju već u leto 2016.

 

Automobili će razmenjivati podatke gde se koji od njih nalazi, kojom se brzinom kreće i da li vozač koči (Foto: Ilustracija)
 

Pored toga, drugi model "kadilaka" za 2017. godinu, CTS, biće opremljen radio-predajnikom i prijemnikom za mašinsku komunikaciju s drugim automobilima, i za razmenu podataka o tome gde se koji nalazi, kojom se brzinom kreće i da li vozač koči.

 

To je najavljeno na početku svetskog kongresa Udruženja za inteligentni transport koji se u Detroitu održava ove nedelje. Tokom tog skupa se očekuje niz sličnih najava drugih kompanija jer čitava auto-industrija napreduje ka automobilima koji sami sobom upravljaju i koji su bezbednoji od sadašnjih.

 

Sistem GM za upravljanje auto-putem, nazvan "super kruz", koristi kamere i radar da bi auto stalno bio u sredini širine saobraćajne trake i na bezbednom rastojanju iza automobila koji je ispred njega. Taj sistem će sasvim zaustaviti automobil, ako saobraćaj stane, a vozač ne reaguje.

 

Sistem može i da sam upravlja automobilom kada saobraćaj svaki čas zastajkuje, kao što je u koloni pred semaforom.

 

Drugi proizvođači, kao što je "Mercedes-Benc", već sada nude slične sisteme koji rade pri niskim brzinama, ali GM kaže da je prvi napravio sistem koji radi na većim brzinama, na auto-putu.

 

"Ukoliko vam se ne vozi od Kalifornije do Las Vegasa, možete pustiti volan i papučice gasa i kočnice, i neka auto to radi umesto vas", rekla je generalna direktorka GM Meri Bara.

 

Ali, GM kaže da auto i dalje neće u potpunosti upravljati sam sobom, i da radi na sistemu za nadzor vozača da bi se auto "uverio" da li on obraća pažnju na to šta se dešava na putu. Detalji tog sistema nisu objavljeni.

 

Odeljenje za saobraćaj Mičigena je saopštilo da će u saradnji sa GM, Fordom i Univerzitetom Mičigena napraviti probni projekat za povezivanje automobila i puta duž 193 kilometra auto-puta u okolini Detroita. To će Mičigenu doneti vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila i onih koja "razgovaraju" jedna s drugima.

 

Senzori i primopredajnici duž autoputeva će prikupljati informacije automobila i prenositi ih drugim vozilima, obaveštavajući ih o zaustavljenom ili usporenom saobraćaju ispred, ili čak i o tome da drugi automobil naglo koči. U početku taj sistem bi samo opominjao vozače automobila opremljenih prijemnicima, ali će potom automobili zaista moći da upravljaju sami sobom.

 

Uprava za bezbednost saobraćaja SAD već radi na standardima radio-frekvencija za te uređaje i na njihovom obezbeđenju od hakera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here