Avet džihadističke pretnje se nadvila nad Evropom

0

Beta/AP/T. C.
Francuska je posebno izložena zbog učešća u ratu protiv ISIS-a
 

Džihadisti će ubistva novinara satiričnog lista, čije su karikature povredile muslimanski svet, iskoristiti kao propagandu za regrutovanje novih boraca, ocenili su stručnjaci.

"Napad je sproveden kako bi šokirao međunarodnu javnost. Ta ´spektakularna egzekucija´ ima za cilj da pokaže uticaj džihadističkog pokreta u Evropi", izjavila je Lina Hatib, direktorka centra Karnegi na Blikom istoku.

Premda još niko preuzeo odgovornost, napad sa 12 ubijenih ljudi, potvrduje strepnje o napadu na zapadne zemlje od kada raste uticaj Islamske države u Siriji i Iraku.

Obaveštajne službe zapadnih zemalja upozorile su ranije da postoje pretnje da nekoliko hiljada džihadista iz Islamske države po povratku u svoje matične zemlje u Evropi, krenu u napade.

Francuska je posebno izložena jer učestvuje u bombardovanju položaja islamista u Siriji i Iraku u okviru međunarodne koalicije predvođene SAD.

Islamska država kao i Al Kaida na arapskom poluostrvu (Akpa) pozvale su u nekoliko navrata svoje pristalice da napadaju Francusku.

Portparol Islamske države Abu Muhamed el Adnani pozvao je pristalice u septembru da ubijaju "nevernike" u Francuskoj, dok je jedan časopis Akpe stavio na spisak za odstrel glavnog i odgovornog urednika Šarli Ebdoa Stefana Šarbonijea, zvanog Šarb, koji je juče ubijen.

Satirični nedeljnik već je ranije bio predmet pretnji islamista posle objavljivanja karikatura o muslimanskom proroku Muhamedu, ali su do sada takve pretnje bile samo izgovor za privlačenje pažnje, smatra Lina Hatib.

"Cilj jučerašnjeg napada predstavlja poruku francuskoj državi, koja je deo međunarodne koalicije, da nije ´neranjiva´zemlja. Napadači su namerno izabrali centralni deo Pariza, što je veoma simbolično", dodala je ona.

Bez obzira da li je napad motivisan karikaturama ili željom za osvetom protiv francuske države, napad će delovati kao "katalizator za privlačenje novih pristalista islamizma", ocenio je stručnjak za teroristička pitanja Maks Abrams.

"Islamisti će napad smatrati velikim uspehom. Kada terorističke grupe ostavljaju utisak pobednika, onda lakše pridobijaju nove pristalice. Islamska država i druge džihadističke grupe će smatrati da ovaj podvig treba svakako ponoviti", zaključio je Abrams.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here