Tanjug
Azem Vlasi

Status Kosova je rešen u saradnji sa relevantnim međunarodnim faktorima, smatra Azem Vlasi, bivši političar i advokat iz Prištine.

Tako da sledeće teme nisu za dijalog: 1. Status Kosova kao nezavisne i suverene države; 2. Teritorijalne i državne granice Kosova; 3. Ustavna struktura Kosova kao demokratske države sa parlamentarnim sistemom; 4. Interni resursi na Kosovu.

Misija ambasadora Grenela, koji predstavlja predsednika Trampa u Prištini i Beogradu ulivali su nadu. Ali njegova glavna ideja i predlog nisu uspeli u Beogradu, piše Vlasi za Kosovo online.

U stilu praktičnog čoveka koji ima za cilj konkretne rezultate u politici i diplomatiji, poput svog šefa, došao je do konkretnog rezultata – pristanak  za otvaranje avio-linije Priština-Beograd sa Lufthanzom i ideju da se isto dogodi sa železničkom prugom.

Srbija će se i dalje boriti za povlačenje priznanja Kosova

Obe ove inicijative bile su prihvatljive za obe strane. Ali ambasador Grenel takođe je izneo predlog, koji će utrti put za nastavak dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji bilateralnih odnosa.

To je čak bilo glavno. On je rekao da bi Priština trebalo da ukine porez koji je uveden na robu koja se uvozi iz Srbije, dok bi Srbija trebalo da prestane da se bori da razne države koje su priznale Kosovo to priznanje povuku. U Prištini nije bilo izričitog izjašnjavanja o ova dva predloga, ali čini se da zaslužuju pažnju i dobili su podršku. U odsustvu Vlade, Grenel nije imao kompetentne sagovornike.

Dok u Beogradu, bilo mu je jasno. Predsednik Srbije Vučić rekao je Grenelu da to neće biti prihvaćeno i da će Srbija i dalje biti posvećena povlačenju priznanja Kosova, jer je „ovo legitimno pravo i potreba Srbije“.

Važno je naučiti neke lekcije iz takvog srpskog stava o misiji ambasadora Grenela.

Prva lekcija je da Aleksandar Vučić nije zainteresovan za nastavak dijaloga sa Kosovom pre srpskih izbora koji bi trebalo da budu održani do kraja aprila. Nije važno koliku težinu ima eventualno povlačenje priznanja Kosova od 3-4 ili 5 malih i beznačajnih država širom Tihog okeana. Za Vučića je važno da kaže svojim biračima da ga uopšte nije briga za Ameriku kada je reč o Kosovu.

“Daleko smo od iskrenog prijateljstva”

Što se tiče kosovske strane, međunarodnim akterima koji su uključeni u olakšavanje dijaloga treba neprestano govoriti da je cilj normalizacija odnosa dveju država, a ne rešavanje pitanja Kosova. Oni nalažu da finalizacija tog dijaloga podrazumeva uzajamno priznavanje, što znači i priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije.

Sada i u budućnosti sa Srbijom je potreban miran suživot, normalno susedstvo, saradnja od obostranog interesa. Ali daleko smo od iskrenog prijateljstva.

A pošto nema šanse da se Kosovo vrati pod njenu vlast, posao je drugačiji: više koristi od priznavanja Kosova će imati Srbija nego Kosovo. Tako da će se jedno priznanje jednog dana dogoditi. Na Srbiji ostaje da proceni trenutak, tvrdi Azem Vlasi.

7 COMMENTS

  1. Najmanje ste vi pozvani da komentarisete politiku Srbije jer da ste je vi vodili kako treba dok ste bili u poziciji do ovoga nebi ni doslo.

  2. Кад неко лупи па остане жив. То може само Шиптар. Или цео свет мисли да су сви Срби после 100 година Југославије остали без мозга у глави.

  3. SAMO SE TI HVALI POHVALI SA TUDJIM FAKTORIMA INTEGRITETOM DELA SRBIJE I NARODA SRPSKOGA A DOBRO ZNAS DA JE KOSOVO SRBIJA I UVEK JE BILO I BICE KAD TAD SAMO DA AMERI ODU A NESTACE SIGURNO KAD TAD KO TURCI I NEMOJ SE PRAVITI BLESAV I PAMETAN SRBI SU BILI GLUPI O DAVANJU DRZAVLJANSTVA SIPTARIMA KAKO SU BILI GLUPI A IZA LEDJA KOPALI IM GROBOVE I USPELI STE TUDJIM LEDJIMA ALI ISTINE CE BITI KAD TAD

  4. “Vise koristi ce imati Srbija”, a ti se toliko boris da Kosovo bude priznato…..Prosto da covek ne poveruje koliko si “prijatelj” Srbije…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here