Azija – glavni razlog izlaska Amerike iz Sporazuma o raketama

sputniknews.com, Vestionline
1
Youtube/Rumoaohepta7
Lansiranje ruske balističke rakete "bulava"

Razlog izlaska SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa su bili interesi Vašingtona u Aziji, a ne narušavanje njegovih tačaka od strane Moskve, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na diskusionom klubu „Valdaj“.

– Od američkih kolega smo čuli da će prvi korak u tom pravcu (postavljanju raketa, prim. aut) biti napravljen upravo u Aziji. To se tiče i nas, jer treba videti da li će rakete u Aziji dostizati rusku teritoriju ili neće. Odmah je bilo jasno da glavni razlog izlaska nisu Rusija i mitsko narušavanje Sporazuma. Ako oni nameravaju da postave rakete u Aziji, to znači da je Azija glavni razlog izlaska iz tog sporazuma – objasnio je Putin.

Ruski lider smatra da je raspoređivanje raketa u Aziji loše, jer će zbog tog poteza uslediti recipročan odgovor, što će pogoršati situaciju u Aziji i stvoriti nove pretnje.

Putin se nada da još ima mogućnosti za rešavanje tog problema, pošto SAD i dalje nisu donele konačnu odluku o raspoređivanju raketa.

On je naglasio da SAD u početku nisu bile otvorene po ovom pitanju, govoreći da sistemi PVO „Idžis“ koji će biti raspoređeni u Evropi neće biti korišćeni za lansiranje raketa srednjeg dometa.

– A onda „bum“ – sami su objavili da su lansirni sistemi „Idžis“ bili korišćeni za lansiranje tih raketa srednjeg dometa. Da su makar malo veću pauzu napravili. Očigledno je da su nas prevarili, ili pokušali da nas pređu – dodao je Putin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here