EPA-EFE/Yuri Gripas
Džo Bajden

Sjedinjene Države će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, a Bela kuća nešto kasnije saopštila je da nema promene u politici prema tom ostrvu.

“Da, mi imamo obavezu da to učinimo“, rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku “strateške dvosmislenosti” u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta”.

– Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku – izjavio je Bajden.

– Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta – poručio je američki predsednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

– Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom – izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protiv bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

– Predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici i nema promene u našoj politici – zaključio je portparol.

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

2 KOMENTARA

  1. Branice Tajvan sa svim tajvandjanima na ostrvu do poslednjeg… i onda ce se sve resiti. Kao sto hoce da brane Ukrajinu od Rusije, do poslednjeg ukrajinca.

  2. “Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom”! A ono,što su potpisali sa Kinom o jedinstvenoj Kini, ne obavezuje jih, jer jim ne odgovara, ili su se to samo šalili, jer bi inačeto poštovali, kao što poštuju sve što su potpisali?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime