commons.wikimedia.org
Raketni sistem "Patriot"

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini zastareli model protivvazdušnog raketnog sistema „patriot“ koji nije sposoban da obara savremene rakete, izjavio je vojno-politički analitičar, nekadašnji obaveštajac američkih marinaca Skot Riter.

– Reč je o starom sistemu koji je modernizovan. Mislim da Ukrajinci neće dobiti poboljšanu verziju, nego da će im dati stari model koji ima manje mogućnosti – izjavio je Riter za Jutjub kanal „Through the eyes of“.

On je podsetio da se „patriot“ loše pokazao tokom dve kampanje američke vojske u Iraku 1991. i 2003. godine. Po rečima Ritera, tada američki sistemi nisu mogli da presretnu čak ni zastarele sovjetske rakete „skad“ kojima je bio naoružan Bagdad, dok su 2003. godine oborili više američkih i savezničkih aviona, nego iračkih projektila.

On zaključuje da sistem „patriot“, koji će biti isporučen Ukrajini, nije napravljen da bi mogao da „opstane na bojnom polju kakvo je Ukrajina“.

Američka vojna pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here