EPA/Michael Reynolds
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden postavio je večeras pitanje, ko je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dao za pravo da proglašava teritorije na tuđoj zemlji nezavisnim, nakon što je Rusija priznala dve samoproglašene republike u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

“Ko je, za ime boga, Putin da ima pravo da proglašava nove, takozvane zemlje na teritoriji koja pripada njegovim susedima, Ukrajini”, naveo je Bajden, a preneo Bi-Bi-Si.

On je, između ostalog, rekao da SAD veruju da je Rusija očigledan agresor u tenzijama sa Ukrajinom.

Bajden je osudio Putinovo, kako je nazvao, “bizarno” proglašavanje dve separatističke republike na istoku Ukrajine, dodajući da je jasno da je reč o kršenju međunarodnog zakona.

Sankcije Rusiji stupaju na snagu već sutra, a prve su na udaru banka VEB i Ruska vojna banka, kao i sankcije protiv ruske elite i članova njihovih porodica.

Bajden je dodao da će poslati još odbrambene pomoći Ukrajini i razmestiti američku vojsku na teritorije baltičkih zemalja, koje su članice NATO.

– Ovi potezi (sankcije) mogu da budu još oštriji, i mere bi onemogućile ruskoj vladi da dobija novac sa Zapada. Čini mi se da je Putin u današnjem govoru pokazao da nema nameru da traži pravi dijalog o evropskoj bezbednosti – kazao je Bajden.

On je istakao da je u kontaktu sa saveznicima i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

– Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini. Ujedinjeni smo u protivljenju ruskoj agresiji. Ujedinjeni smo u našoj odlučnosti da branimo NATO savez – dodao je američki predsednik.

26 COMMENTS

  1. Ko ste vi da komadate Srpski narod i sprovodite etnicko ciscenje nevidjeno u Jevropi bombardujete suverenu zemlju

  2. A ko je vama dao za pravo da prekrajate u celom svetu. Vi amerikanci (kriminalci,lopovi) gde god se pojavite i upletete svoje prste, svaku zemlju vratite 100 godina u nazad. Vi ste pljačkačka nacija jer ste nastali od lopova i kriminalaca koji su svojevremeno proterani po kazni na američki kontinent kao takvi. Takodje pobili starosedeoce i smestili u geta ono što je ostalo. I vi nekome da namećete vašu “demokratiju”. Mrš bre!!!

  3. A ko je zaboga Bill Cinton da otima KiM od suverene drzave Srbije? Dobili se te Donbas kao bumerang! I nadam se da je ovo samo pocetak. Gospodine Biden, slusaj pazljivo sta ti Putin kaze, inace, bice posle kasno za kajanje!

  4. Čutite jado bedo prokleta zbog takvih ko vi nikako glavu da podignemo odosmo u LPM dok nije i Srbija dobila po nosu onda da vidiš jad i bed šta znači ako krenu u ovom besu neče se znati deje kraj čuti.

  5. Ma to sto radi rusija nije nista

    NATO SRBIJU SU NAPALI 22 NACIJE IZ EVROPE 5 NISU HTELI DA UCESTUJU NA BOMBARDOVANJE SRBIJE

    22 DRZAVE IZ EVROPE NA MALU SRBIJU PREKO 70 DANA I TO DANU I NOCU PALA BOMBE TO STO URADIO PUTIN ON JE SAMO PRIZNAO DONEJZEK I LUGANSK

    ZAPAD SKORO CELI BEZ PREKIDA BOMBARDOVALI SRBIJU NEZAVISNU I SUVERÄNU DRZAVU

  6. To je covek koji vam je stao na crtu, a dali ste se zapitali koste vi da gazite medjunarodno pravo i deli te lekcije svetu, sram vas bilo obraza nemate.

  7. Ko ste pa vi da raskomadate Jugoslaviju i proglasite teritorije, gde su stotinama godina ziveli srbi, nezavisnim i poklonite drugim vernicima, pa vam nije bilo dovoljno nego ste bombaedovali Srbiju kako bi ste jos jedan deo otcepili, zar te nije sramota da privac de lu jedan

  8. Zato sto on to moze. A pogotvo nakon 8 godina gradjanskog rata. Ipak Tramp skace od radosti i nekog licnog zadovoljstva! Neki stari/novi diktatorcic na pomolu, jelda?

  9. Da objasnim senilnom starcu ko je Putin: To je drzavnik,politicar i vojskovodja zbog koga ti i tvoj glomazni,skupi i beskorisni NATO niste uspeli da pokorite Siriju,Iran,Severnu Koreju,Venecuelu,Kazahstan i da se ugnezdite u Ukrajini.A Afganistan je vam je,, osvetlao” obraz

  10. A od kada je to Ukrajina u NATO savezu da bi ga vi branili?
    Možda sam ja prespavao članstvo Ukrajina u Nato pa se zbog toga izvinjavam…
    Da li ste našli Atomsko naoruzanje Sadama Huseina? Ubiste čoveka na pravdi boga i unististe njegovu zemlju kao i mnoge druge… A da vi niste Agresor vi delite Demokratiju po svetu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here