EPA-EFE/SARAH SILBIGER
Džo Bajden

Viši saradnik međunarodnog Centra “Vudro Vilson” u Vašingtonu Danijel Hamilton smatra da dolazak Džozefa Bajdena na mesto predsednika SAD povećava mogućnost za konačno rešenje spora između Beograda i Prištine i ubrzanje evropske integracije Zapadnog Balkana.

Hamilton je za Glas Amerike rekao da SAD i EU treba da posvete koordinisanu pažnju preostalom delu “neintegrisane Evrope” i upozorio da Evropa nikada neće biti celovita i slobodna dok Zapadni Balkan ne bude uključen u glavne evropske tokove.

On poručuje da Bajdenova administracija ima način da otkloni zastoj u evropskoj politici proširenja, koji, kako tvrdi, Kina i Rusija zloupotrebljavaju.

– Predsednik, koji verovatno poznaje Balkan bolje nego ijedan američki predsednik u istoriji SAD, spreman je da sarađuje sa Evropskom unijom o uspostavljanju, kako novog tipa (transatlantskog) partnerstva, tako i pružanja uzajamne podrške – rekao je Hamilton.

Štetne najave o ujedinjenju Kosova i Albanije

Međutim, kako je naglasio, to podrazumeva da se i zemlje u regionu “bolje uzajamno usaglašavaju”. U tom kontekstu ocenio je da su zanimljive inicijative, koja već postoje, kao što su ideja o stvaranju “mini-zajedničkog tržišta” i uspostavljanje “mini-Šengena”.

Hamilton je, takođe, ocenio da je štetna nedavna izjava bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi “neuspelu” saradnju sa EU i Beogradom, Kosovo trebalo da zameni pojačanim nastojanjem za ujedinjenjem sa Albanijom.

On je naglasio da on lično ne veruje u perspektivu stvaranja “Velike Albanije”, navodeći da tako nešto ne bi pomoglo da dođe do napretka, već bi predstavljalo “faktor destabilizacije”.

Osvrnuo se i na nedavno uzajamno priznanje Kosova i Izraela i odluku Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu, koja je kritikovana u Briselu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here