EPA
Džozef Bajden

Američki predsednik Džo Bajden tajno je naredio SAD da počnu da prosleđuju dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako su naveli izvori bliski administraciji u Vašingtonu, takva odluka američkog predsednika ukazuje na ozbiljne promene u politici SAD, prenosi Ukrinform.

Prethodno je Pentagon tvrdio da bi predaja dokaza MKS-u potencijalno mogla da izazove krivično gonjenje američke vojske.

Američke obaveštajne agencije prikupile su informacije, uključujući detalje o odluci ruskih zvaničnika da namerno udare na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i nasilno deportuju hiljade ukrajinske dece sa okupirane teritorije, navodi se u izveštaju.

SAD su već podelile neke od dobijenih dokaza sa ukrajinskim tužiocima, odbijajući da dostave dokumente MKS-u.

Kako je ranije preneo Ukrinform, vlada Južne Afrike zvanično je podnela zahtev sudu za izdavanje naloga za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju da stigne u zemlju.

Pretpretresno veće MKS je 17. marta izdalo nalog za hapšenje Vladimira Putina, zajedno sa njegovom komesarkom za prava deteta Marijom Lvovom-Belovom, zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece sa okupiranih teritorija u Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here