EPA/David Maxwell
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom današnjeg telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom poručio da će SAD nastaviti diplomatski put u vezi sa Ukrajinom, ali da su sa svojim saveznicima „podjednako pripremljene za druge scenarije“, saopštila je Bela kuća.

Predsednik Bajden je danas ponovo pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih u blizini ukrajinskih granica i upozorio da će SAD i njeni saveznici „odlučno odgovoriti, što će imati brze i ozbiljne posledice po Moskvu“, ako Rusija izvrši invaziju, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je podvukao i da će svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjiti pozicije Rusije.

Iz američke administracije je saopšteno da poziv nije doveo do suštinske promene i da je nejasno da li će Rusija nastaviti diplomatsku ili vojnu akciju.

Sjedinjene Države žele da sva pitanja rešavaju diplomatijom, ali Vašington ostaje „podjednako spreman za druge scenarije“, navela je Bela kuća.

Bajden i Putin razgovarali su danas, više od jedan sata, nakon što je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio da američki obaveštajci ukazuju da bi ruska invazija mogla da počne za nekoliko dana i pre nego što se Zimske olimpijske igre u Pekingu završe 20. februara, navodi Rojters.

2 COMMENTS

  1. Ovo je smejurija, šta ovi rade, optužuju nekog, da hoće nešto da uradi i to tačno u podne, kroz četiri dana!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here