Bajden opet morao da se izvinjava saveznicima

0

Malo se pogrešno izrazio: Džo Bajden
 

Bajden je u nedelju razgovarao s princom Mohamedom bin Zajedom, prestolonaslednikom Abu Dabija i ključnim liderom Emirata, saopštila je Bela kuća.

To je drugi put za dva dana da je Bajden pozvao ključnog partnera u koaliciji predsednika Baraka Obame da bi povukao izjavu koju je dao u četvrtak, kada je rekao da su saveznici SAD – uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i UAE, finansirali I naoružali ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom.

Ranije u nedelju, ozlojeđeni UAE su zatražili "formalno objašnjenje" komentara Bajdena da američki saveznici na Bliskom istoku, šalju oružje i gotovinu ekstremistima koji se bore u Siriji.

Bela kuća je saopštila da je Bajden objasnio svoju izjavu i odao priznanje UAE zbog odlučnosti u suprotstavljanju ekstremistima i učešću u vazduhoplovnim napadima pod vođstvom SAD.

Bajden je u subotu pozvao predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, da bi se i njemu izvinio, saopštila je Bela kuća.

 

UAE su ključni arapski partner u koaliciji koju predvode SAD protiv "Islamske države" i gađali su iz aviona njene borce u Siriji. Saudijska Arabija, Bahrein i Jordan takođe izvode napade iz vazduha protiv boraca te grupe u Iraku i Siriji, a Katar daje logističku podršku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here