EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, nakon razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Beloj kući, da SAD dele cilj Izraela da porazi Hamas, ali je istovremeno ukazao da je palestinski narod “takođe pretrpeo ogroman bol i gubitak”.

Bajden je ponovio da izraelske vojne operacije na Rafu ne bi trebalo da se nastave bez plana za osiguravanje bezbednosti i pomoći za više od milion Palestinaca koji su se sklonili na tom području.

– Takođe smo od početka bili jasni da se protivimo bilo kakvom prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze – istakao je Bajden.

Bajden je naveo da radi na pronalaženju rešenja da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, da se ublaži humanitarna kriza u Pojasu Gaze i da se postigne mir kroz rešenje o uspostavljanju dve države.

Bajden je rekao da je ohrabrio izraelske lidere da “nastave da rade na postizanju sporazuma” o oslobađanju talaca i uspostavljanju privremenog primirja, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio zahteve Hamasa.

– Palestinske vlasti moraju hitno da se reformišu kako bi mogle efikasno da donesu rezultate za palestinski narod i na Zapadnoj obali i u Gazi – ocenio je Bajden.

Bajden je rekao da Hamas i dalje drži 134 taoca i da se ne zna koliko je njih još živo, objavio je Tajms of Izrael.

Većina Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze bili su nevini civili, uključujući hiljade dece, naveo je Bajden, upozoravajući da stotine hiljada Palestinaca nema pristup hrani, vodi i drugim osnovnim uslovima za život.

Bajden je istakao da SAD rade na tome da osiguraju da prelazi Rafa i Kerem Šalom ostanu otvoreni za humanitarnu pomoć i da se otvore dodatni prelazi.

1 COMMENT

  1. Zašto ih nebi bombardovali kao Srbiju 99 jer se dešava ( po vama ) isto što se dešavalo na Kosmtu .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here