EPA/Miriam Alster
Predsednik SAD Džozef Bajden

Zvaničnici Bajdenove administracije prave planove za odgovor SAD na potencijalno širenje konflikta u Gazi na druge delove Bliskog istoka, piše “Politiko” pozivajući se na četiri upućena zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimni.

Portal navodi da pojedini zvaničnici u Vašingtonu veruju da je rat u Gazi eskalirao daleko izvan granica Pojasa, što je scenario koji su SAD pokušavale da izbegnu mesecima.

Prema navodima trojice upućenih američkih zvaničnika, vojska priprema planove za uzvratni udar na militantne jemenske Hute koje podržava Iran i koji napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, piše Politiko i navodi da to uključuje i gađanje ciljeva u Jemenu.

U međuvremenu, obaveštajni zvaničnici smišljaju načine da predvide i odbiju moguće napade na SAD od strane snaga koje podržava Iran u Iraku i Siriji, tvrde zvaničnici.

SAD su mesecima pozivale Teheran da utiče na snage koje podržava kako bi smanjile napade, ali zvaničnici kažu da nisu videli nikakve naznake da su proiranske grupe počele da smanjuju broj napada i izražavaju zabrinutost da će nasilje samo porasti u narednim danima.

To predstavlja eskalaciju koja će predsednika SAD Džozefa Bajdena uvući dublje u konflikt na Bliskom istoku, dok kampanja za predsedničke izbore ove godine traži od njega da se fokusira na unutrašnja pitanja, ocenjuje Politiko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here