Tanjug/AP
Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ima “složen odnos” sa izraelskim premijerom i prijateljem Benjaminom Netanjahuom, kao i da su njih dvojica imali nesuglasice ranije, ali i danas.

Bajden se, govoreći na prijemu u Beloj kući povodom jevrejskog festivala Hanuka, prisetio višedecenijskog prijateljstva sa Netanjahuom, preneo je Rojters.

On je rekao da je na staroj fotografiji njih dvojice napisao poruku:

“Bibi, volim te, ali se ne slažem ni sa jednom prokletom reči koju imaš da kažeš”.

“Otprilike je isto i danas”, rekao je Bajden i dobio aplauz više stotina zvanica, uglavnom jevrejskog porekla, dodajući da je Izrael danas na “nezgodnom mestu” i da je “imao nesuglasice sa izraelskim liderima”.

On nije detaljno rekao o kakvim se razlikama se radi, iako su njih dvojica prethodnih nedelja razgovarali o raznim pitanjima, počev od rata protiv Hamasa i tretmana Palestinaca.

Bajden je rekao Jevrejima u Beloj kući koji slave Hanuku da, uprkos razlikama u pogledima sa izraelskim liderima, njegova posvećenost nezavisnoj jevrejskoj državi je nedodirljiva.

“Ljudi, da nema Izraela, nijedan Jevrejin u svetu ne bi bio siguran”, poručio je Bajden.

Kritikovan zbog podrške napadu Izraela na Pojas Gaze nakon smrtonosnog upada Hamasa 7. oktobra, kada je ubijeno 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteto oko 240, Bajden je rekao da će se podrška Izraelu nastaviti dok se ne ukloni Hamas, ali je upozorio da bi javno mnjenje moglo na ozbiljne načine da poremeti izraelsku bezbednost.

– Moramo da budemo oprezni. Oni moraju da budu oprezni. Mišljenje sveta može da se promeni za noć. Ne smemo da dozvolimo da se to desi. SAD će nastaviti da radi na oslobađanju talaca iz Gaze, da ubrza isporuku humanitarne pomoći Palestincima. Naglašavam našim izraelskim prijateljima da moramo da zaštitimo živote civila – istakao je Bajden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here