“Moskva će imati šta da kaže Vašingtonu ako američki predsednik Džo Bajden bude poželeo da razgovara sa Vladimirom Putinom o poštovanju ljudskih prava u Rusiji”, smatra senator Aleksej Puškov.

– U Ženevi očigledno neće biti lakog dijaloga. Bajden ponovo daje oštre izjave o Putinu – napisao je Puškov na svom nalogu na Telegramu.

On je naglasio da Rusija ima čime da odgovori američkoj strani.

– Za početak – zahtevati od Bajdena da prestane da progoni Džulijana Asanža i odustane od zahteva za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je senator.

Ranije je američki predsednik izjavio da neće dozvoliti kršenje ljudskih prava i namerava da to „jasno stavi do znanja“ na samitu sa ruskim liderom.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država održaće razgovore 16. juna u Ženevi. Očekuje se da će razgovarati o pitanjima strateške stabilnosti, borbi protiv pandemije, međunarodnoj situaciji i regionalnim sukobima.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je nadu da će Putin i Bajden započeti dijalog o oživljavanju režima kontrole naoružanja, uključujući zamenu sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Vašington neprestano pojačava svoj sankcioni pritisak na Moskvu, koristeći „situaciju sa ljudskim pravima“ kao izgovor za ograničenja. Sa svoje strane, Sjedinjene Američke Države dospele su na rusku listu neprijateljskih država. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da su odnosi među zemljama dospeli u ćorsokak i da je najvažnije pronaći načine da se iz toga izađe. Kremlj je pri tome naglasio da politika restrikcija prema Moskvi ne postiže svoj cilj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here