Youtube/Jelajelena Petrovic
Pamuk pogača sa jogurtom

Jednostavna, mekana i ukusna pogača za svaku priliku…

Potrebno je:

– 200 ml jogurta
– 100 ml mleka
– 2 jaja
– 50 ml maslinovog ulja
– 20 gr kvasca
– 1 kašičica šećera
– malo soli
– 600-650 gr brašna
– 50 gr maslaca za premazivanje
– žumance

Priprema:

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer pa kad zapeni sipati u vanglicu. Dodati malko jogurt, jaja i uje. Dodavati brašno dok se ne dobije mekše glatko testo. Malo posoliti. Pokriti da odmori 30 minuta.

Testo podeliti na dva dela veće i malo manje. To veće podeliti na 4 dela, oblikovati lopte pa pokriti 5 minuta. Svaku loptu razvaljati u obliku tanjira, premazati tanko sa maslacom i stavljati jednu preko druge.

Zadnju ne treba mazati. Rukama malo pritisnuti, pa iseći na 8 trouglova. Pleh 22 cm obložiti pek papirom . Ređati trouglove u krug pleha jedan širi deo pa uži / uvrh / do ivice i tako redom naizmenično.

Napraviti jedan valjak pa iseći na osam delova i rukama oblikovati male loptice pa ubaciti između trouglova do ivice pleha. Od drugog dela testa ostaviti vrlo mali deo loptice za sredinu i jedan manji deo za jednu.

Ostali podeliti na pola, razviti prvi u pravougaonik pa premazati maslacom. I drugi deo razviti pa poklopiti prvi deo. Iseći na trake 1cm pa spojiti dve i uviti kiku, seći kike pa ubaciti na ivice gde se spajaju trouglovi, jedan ide ka sredini a drugi ka ivici. Napraviti još jednu tanju kikicu i obaviti oko loptice koja ide u sredinu pa ubaciti u sredinu pogače.

Ostaviti da odmori pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko 40-45 min. Pokriti da odmori pa izvaditi iz pleha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here