Bakina kuhinja

Evo jedne veoma stare pogače noćna pogača. Zašto taj naziv? Pogača kad se uvije u pletenicu i stavi u pleh pokrije se i ostavi na hladno celu noć i ujutru ide u vruću rernu. Kad ukućani ustanu miriše sjajna mekana mirisna pogača. Da to je pogača naših baka i sačuvajte je od zaborava.

Potrebno je:

450 gr brašna
100 ml mleka
2 jaja
15 gr kvasca
2 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer
2 kašike masti
soli

Priprema:

Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna, vanilin šećer, brašno, i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 min. Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode.

Naraslo testo podeliti na 3 dela, jednu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti koliko god može tanko. Premazati sa mašću i posuti suvim grožđem, uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako.

Spojiti kraj jedne i druge i isplesti pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom.

Najmanju lopticu takođe razviti, premazati i posuti suvim grožđem, uviti sa suprotnih strana i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu.

Ostaviti na hladnom pokriveno, po mogućstvu celu noć i sutra ujutro ispeći.

Ja nisam čekala celu noć već 1 sat čim je narasla peći na 180 stepeni C oko 45 min.

Napomena:

Pošto pogača sadrži šećer mora se voditi računa da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata da ne bi izgorela na vrhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here