Bakir Al Kaidi prodavao oružje?

0

Bio umešan u prodaju naoružanja pripadnicima Al Kaide u Iraku: Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović
 

Mediji u BiH preneli su detalje iz ovog dokumenta koji su poprilično ustalasali javnost, ali još uvek nisu isprovocirali Izetbegovićevu reakciju. Dokument je, inače, objavljen na sajtu Vikiliksa. Papić je u njemu posebno fasciniran likom i delom Bakira Izetbegovića koji je, kako tvrdi ovaj analitičar, zbog svog radikalnog islamizma i veza sa terorističkim organizacijama još davno zaslužio da završi u Gvantanamu!

U tajnim dopisima centrali agencije u Teksasu koje je slao krajem 2010. godine, neposredno nakon održavanja tadašnjih opštih izbora u BiH, analitičar Stratfora je naveo da Haris Silajdžić, koga je Bakir Izetbegović upravo tada zamenio na mestu bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kao "ubeđeni federalista" uopšte nije bio "toliko radikalan" u poređenju sa svojim naslednikom na ovoj funkciji, kojeg Papić naziva "liderom nacionalističkog i islamski orijentisanog krila u SDA".

– Sadašnji šef SDA Sulejman Tihić pokušava da izoluje Izetbegovića od partijskog rukovodstva, gde leži prava moć. Interesantna napomena za Izetbegovića: on je sin bivšeg predsednika Alije Izetbegovića i pokušavao je da proda neke projektile zemlja-vazduh Al Kaidi u Iraku. Njegove kolege iz stranke tvrdili su da je to urađeno greškom. Amerikanci su mu rekli da bi išao u Gvantanamo samo da nema nasleđa njegovog oca i savezništva sa SAD – navodi se u analizi.

 

Hoće da budu kao Dodik

U izveštaju analitičara Stratfora povlače se neke zanimljive paralele na političkoj sceni. Između ostalog, tvrdi da se bošnjački političari žele da budu kao Milorad Dodik jer se dive aktuelnom predsedniku Srpske.
– Bošnjaci su tako podeljeni između sebe da Dodik to i ne sanja! Oni svi mrze Dodika, ali se više mrze između sebe – kaže se u analizi.

"Vesti" su ranije objavljivale tekstove o vezama bošnjačkog političkog vrha sa terorističkim organizacijama. Svojevremeno smo pisali o aferi Pretis, kada je to preduzeće iz Vogošće optuženo da prodaje protivavionske rakete Strela 2M u Irak, na vrlo sumnjiv način. Izvori našeg lista tvrde da prodaja oružja iz ovogo nekadašnjeg privrednog giganta nikad do detalja nije ispitana.

– Nad kompanijom Pretis već nekoliko godina stoji veliki veo mnogobrojnih tajni, i tako će biti sve dok proizvodnja oružja, takozvana namenska industrija, ne pređe u nadležnost države. Sada to kontrolišu federalni organi koje uglavnom drži SDA, a samim time i Bakir Izetbegović – tvrdi naš izvor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here