pixabay.com
Ilustracija

Balističke rakete koje su ispalili jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti pogodili su u nedelju tri komercijalna broda u Crvenom moru, dok je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice braneći se od višesatnog napada, saopštila je američka vojska.

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran preuzeli su odgovornost za dva napada koji, kako se navodi predstavljaju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku izazvanu ratom Izraela-Hamasa, prenosi AP.

SAD su najavile da će “razmotriti sve odgovarajuće odgovore” nakon ovih napada, posebno prozivajući Iran s kojim već više godina vladaju tenzije zbog nuklearnog programa Teherana koji brzo napreduje.

Napad Hutija je počeo oko 09.15 po lokalnom vremenu iz Sane, glavnog grada Jemena koji je pod kontrom Huta, saopštila je američka Centralna komanda.

Ratni brod USS Karni, američki raketni razarač, detektovao je da je balistička raketa ispaljena iz područja Jemena pod kontrolom Huta na teretni brod Juniti Eksplorer pod zastavom Bahama.

Ubrzo nakon toga, razarač Karni je oborio dron koji su lansirali Huti iako nije jasno da li je razarač bio meta, saopštila je Centralna komanda, međutim oko 30 minuta kasnije teretnjak Juniti Eksplorer je pogođen projektilom.

Dok je odgovarao na poziv u pomoć, razarač Karni je oborio još jedan dron, a američka Centralna komanda je potvrdila da je teretni brod pretrpeo manju štetu od udara projektila.

Dva druga komercijalna teretnjaka za rasute terete, brod broj 9 i Sofi II pod panamskom zastavom, takođe su pogođena projektilima.

Dok je plovio da pomogne teretnjaku Sofi II oko 16.30. po lokalnom vremenu, razarač Karni je oborio još jedan dron koji je leteo u njegovom pravcu.

Karni, razarač sa navođenim raketnim projektilima oborio je više raketa koje su Huti ispalili prema Izraelu tokom sukoba sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Ni u jednom od dosadašnjih incidenta ovaj američki ratni brod nije oštećen, a nije prijavljeno ni da je bilo povređenih.

Portparol jemenskih Huta brigadni general Jahdža Sari je preuzeo odgovornost za dva napada u nedelju, rekavši da je prvi brod pogođen projektilom, a drugi dronom dok je bio u moreuzu Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here