Balkan džez je svetska muzika

0

Ne odvaja se od trube: Duško Gojković
 

– Ova nagrada me iznenadila, ali i obradovala, jer sam je dobio u vrlo jakoj konkurenciji muzičara iz celog sveta. Čuo sam da je osam članova žirija od 10 ukupno, na pominjanje moga imena kao kandidata za nagradu ECHO
džez, dalo odmah svoj glas, a ostala dva su posle dodatnih informacija takođe bili za to, pa mi je nagrada dodeljena jednoglasno, što je za mene takođe priznanje – kaže Duško Gojković, koji se u vreme razgovora s dopisnikom "Vesti" nalazio u Beču.

Duško Gojković je rođen 1931. godine u Jajcu, u Beogradu je završio Muzičku akademiju i sa 18 godina postao član orkestra Radio Beograda. Od 1955. godine živi u Nemačkoj. Za njegovo ime se vezuje pojam Balkan džez, kao osoben i specifičan stil u ovoj vrsti muzike. Gojković je pet godina proveo u koledžu u Berkliju na muzičkom usavršavanju, a 1961. godine počeo je u svoje kompozicije da ubacuje elemente narodne muzike sa Balkana i tako je novim stilom obogatio svetsku džez scenu.
 

Priznanja i u otadžbini

Pavlović univerzitet iz Bijeljine je Gojkovića na Svetog Savu ove godine proglasio za počasnog doktora džeza i tako mu dao priznanje za sve što je učinio u ovoj vrsti muzike. Pre koju godinu, nagrada za životno delo Dušku Gojkoviću je uručena na festivalu Nišvil u Nišu, a on je kao zaslužni umetnik dobio i nacionalnu penziju u Srbiji. Sve to govori da Duška Gojkovića, jednog od najpoznatijih džez muzičara na svetu, ne zaboravljaju i cene i u Srbiji, Evropi i svetu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here