EPA/Malton Dibra
Edi Rama i Aljbin Kurti

Novinar i publicista Mero Baze rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da se sastane sa albanskim premijerom Edijem Ramom jer ne može da podnese poruke Zapada koje mu Rama prenosi.

Baze je naveo da Kurti albanskog premijera doživljava kao “vojnika Zapada”.

– Kada ga je Edi Rama pozvao da se sastane sa njim o “Otvorenom Balkanu”, Kurti je to odbio i rekao da može da se sastane samo u vezi Berlinskog procesa. Sada kada ga poziva da se sastanu u vezi toga, kaže da se mogu sastajati samo na sastancima dve vlade – navodi Baze.

“Kurti spreman da spali Kosovo zbog fotelje”

Baze je dodao da Kurti “gaji mržnju” prema Albaniji, i ne oprašta što se na izborima 2021. godine “osramotio” dobivši samo 300 glasova.

– U odnosu na Albaniju, Aljbin Kurti ima radikalnu evoluciju koja dokazuje njegov lažljivi politički karakter. U politiku je ušao kao lider za nacionalno jedinstvo, a danas je pristalica nacionalne nesaradnje. Mržnja koju gaji prema Albaniji proizlazi iz činjenice da je on populistički političar i ne prašta što Albanija nije glasala za njega 2021. godine, već ga je na neki način osramotila – navodi Baze.

Dodaje da je Kurti u “delirijumu opštenarodnog lidera”, mislio da će doći na vlast u Albaniji, i sada smatra da ga je ta zemlja ponizila.

Ističe da Kurti koristi sukob sa Zapadom za viktimizaciju.

– Mislim da Aljbin Kurti ne pati od dvosmislenosti u ovoj priči, on hoće da iskoristi ovaj sukob sa Zapadom da sebe viktimizira, da postane populistički, nacionalistički lider koji će na kraju potpisati sve sporazume. To će biti potrebno, jer Balkan neće zaratiti zbog Kurtija. On će se predstaviti kao žrtva. Spreman je da spali Kosovo za svoju fotelju – rekao je Baze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here