Balkan nekorektan, Evropa ih neće

0

Odgovarali na pitanja:Filiz Polat, Đevdet Beriša i Koraj ilmaz Gunaj
 

Podijum diskusiju su organizovali udruženje Roma Romane Aglonipe, Savet za izbeglice Donje Saksonije (AMFN), Fondacija Roza Luksemburg , Etno medicinski centar i udruženje Život i okolina (SLU), a diskusiju je moderirao prof. dr Volfram Štender predavač na Fakultetu za socijalni rad.

I koliko god su potencijalni azilanti sa zapadnog Balkana, nevladine organizacije i zeleni političari, najavljeni zakon o azilu želeli da prikažu diskriminatorskim, diskusija se sve više odvijala u pravcu opšteg položaja Roma u celoj Evropi.
 

Azilanti sociološko pitanje: Prof. dr Volfram Stender

Iako se veći deo diskutanata složio da u balkanskim zemljama u odnosu prema Romima ima elemenata rasističke diskriminacije, ipak je bio dobar deo i onih koji su mišljenja da se u slučaju azilanata sa ovog područja ipak više radi o ekonomskoj nego o političkoj migraciji.

– Na Balkanu nije rat, ali je sigurno da se ove zemlje prema Romima ne odnose korektno. Međutim, položaj Roma ni u EU nije mnogo bolji. Oni su diskriminaciji naročito izloženi u Italiji, Francuskoj, Češkoj, i ovde u Nemačkoj. U Mađarskoj ih neće za komšije, bilo je i nasilničkog ponašanja, ali se pojedinačni slučajevi ipak ne mogu okarakterisati kao sistematsko proganjanje – naglasio je Koraj Ilmaz Gunan referent za migraciju pri zadužbini Roza Luksemburg.

-Država, pokrajine i komune žele da smanje izdatke za azilante pa su troškovi pri rešavanju problema osnovno merilo – bio je mišljenja prof. dr Štender, a potvrdu je dobio od većine diskutanata, čak i iz publike.

 

Pogođeni zakonom nisu došli

Jedan diskutant je negodovao što je u publici najmanje onih koji su zakonom pogođeni. Nije došao ni najavljeni E. S. koji u Nemačkoj kao azilant živi 23 godine, jer se "nije usudio da javno istupi", a nedolazak mladog romskog aktiviste Nina Jovanovića iz Northajma organizator je ispričao zdravstvenim razlozima.

-Migraciona politika je prljav posao kako u našoj zemlji tako i u EU. U Nemačkoj sve zavisi od ugovora koalicionih partnera, a tako je i sa izbornom kampanjom za Parlament EU, gde većina partija nije naklonjena migrantima – rekla je Filiz Polat zeleni poslanik u Parlamentu Donje Saksonije.

Bilo je i mišljenja da bi diskriminatorske zakone o azilu mogao i trebalo da stopira predsednik države Joahim Gaauk.

Đevdet Beriša predsednik udruženja Romane Aglonipe izrazio je nadu da Romi sa Balkana, sa svojim problemima neće ostati sami.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here