Balkan u EU tek od 2019. godine

0

Gust filter alijanse: NATO traži poslušne

Iako Evropska komisija o tome zvanično ne govori, gotovo je izvesno da nijedna od balkanskih zemalja neće biti primljena u EU pre 2019. godine.
U zaključcima nedavnog zasedanja evropskih partija desnog centra, okupljenih u Narodnoj evropskoj partiji u Evropskom parlamentu (EP) kojom dominiraju nemački poslanici (demohrišćani Angele Merkel), jasno se kaže:
"Naš kapacitet prijema novih članica ima granice. Kažemo ‘ne’ novim prijemima (u EU) u toku ovog saziva EP (2014 – 2019). Ne isključujući nijednu mogućnost, treba (u periodu do 2019) da se usredsredimo na to da prvo stvorimo unutrašnje uslove za (kasnija) proširenja."

Priština, pa sve ostalo

Iako se to zvanično nigde ne kaže, sasvim je izvesno da je bezbednosni element i "normalizacija" odnosa Beograda i Prištine daleko najvažniji od svih uslova za prijem u EU. Tek posle toga, kao važni faktori slede funkcionisanje tržišne ekonomije, pravne države i poštovanje ljudskih prava.

Ovaj kalendar je prećutno opšteprihvaćen i među vladama levog centra, pogotovO posle lošeg iskustva s Rumunijom i Bugarskom i posle uspona ekstremne desnice u skoro svim zapadnim zemljama.
Ipak, najnoviji izleti oko "privođenja" u Uniju država poput azijske Gruzije, ali i Ukrajine i Moldavije, gazi iskrenost datih objašnjenja.
Na današnjem samitu u Briselu, čelnici EU bi trebalo da potvrde odluku ministara spoljnih poslova da Albanija dobije status kandidata za članstvo. Pored Albanije, još tri balkanske države stoje u tom istom redu: Makedonija još od 2005, ali je Grci blokiraju zbog imena, zatim Crna Gora (2010) i Srbija (kandidat od 2012) započele su pregovore o prijemu. Turska je deo te priče, mada je na Balkanu samo Istanbul.
Bezbednosna opredeljenost Beograda za Zapad prolazi odlučujući test na Kosovu. Kako nam je u više navrata rečeno u sedištu NATO-a u Briselu, Srbiju niko neće primoravati da uđe u Alijansu. Ovo objašnjenje podrazumeva da je mnogo važnije da Srbija kao članica Partnerstva za mir (u sklopu NATO-a) u praksi pokaže da je opredeljena za savez sa Zapadom i da u kriznoj situaciji sigurno neće biti protiv njega.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here