Hoćemo odmah pare!

0

Namera kineskog tajkuna Čena Guangbijaoa da odvede stotine njujorških beskućnika na luksuzni ručak u Central parku naišla je odmah na negodovanje i kletve kada su ovi shvatili da neće dobiti pare. Kralj reciklaže Čen (46), poznat po svojim ekscentričnim gestovima, za beskućnike je izabrao tunjevinu sa susamom, filete govedine i bobičasto voće sa šlagom. Svojih 250 gostiju "počastio" je i pevanjem "Mi smo svet" ("We are the World") i izvođenjem mađioničarskih trikova.
Tridesetak konobara volontera nosilo je uniforme slične onima koje nose kineski vojnici, s natpisom "Služiti narodu".

Siromašak

– Kada sam imao četiri godine, moj brat i sestra su umrli od gladi, a uspeh sam ostvario samopouzdanjem, motivacijom i teškim radom – rekao je Čen na kineskom u intervjuu za TV mrežu CBS. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 750 miliona dolara.

Kupac novina

Navodi se da Čenove američke ambicije ipak prevazilaze njegovu humanost. Hteo je da kupi "Njujork tajms", ali je odbijen uz napomenu vlasnika da list nije na prodaju.

– Nadao sam se dobrom provodu i dobrom obroku. Mislim da je dobar momak i da pomaže našoj zemlji – rekao je Anton Hils, jedan od stanovnika najstarijeg skloništa za beskućnike u SAD, koje se nalazi u Njujorku.
Čen je mahao ispred svojih gostiju smotuljcima gotovine koji su stajali u žičanim korpama u restoranu, međutim, kada su beskućnici shvatili da je neće dobiti, neki su počeli da viču: "Hoćemo odmah pare!"
Zvaničnici iz Spasilačke misije grada Njujorka tražili su od Čena da im ne daje gotovinu jer se mnogi od njih leče od bolesti zavisnosti, pa bi bilo bolje da te pare uloži u njihovo dalje lečenje. Čen tvrdi da je želeo da promeni kliše da bogati Kinezi novac troše samo na luksuzne stvari.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here