Lična arhiva
PROŠIRILI REPERTOAR: Nastup u sinagogi u Ermrojtu

Pre 28 godina u Minhenu je osnovan muzički sastav Mašel Tov u kome je od 1995. godine Žarko Mrđanov, gitarista poreklom iz Novog Sada.

Kao inicijator i osnivač grupe vodi se Andrea Pančur (vokal). Danas ovu muzičku grupu koja svira jevrejsku muziku, čini petočlani sastav u kome su pored Žarka Mrđanova (gitara, vokal), još Tatjana Mišenko (vokal i flauta), Florian Evald (klarinet, saksofon, basklarinet, vokal), Stefen Miler (bas) i Harald Štarken (udaraljke, bubnjevi). Početak grupe koja traje 28 godina bio je na Maloj umetničkoj pozornici restorana “Njirtshaus zum Isartal” 1994. godine. Od tada do danas grupa je nastupala širom Nemačke i Evrope, gostovala u Izraelu na zvanični državni poziv, snimila pet CD-ova i prošle godine sačinila novi program i dopunjeni sadržaj repertoara.

Žarko Mrđanov ističe da je posle uspeha sa klezmer muzikom, grupa odlučila da proširi repertoar.

– Mi smo 2019. godine uz klezmer muziku koja čini osnovu našeg repertoara, uvrstili i balkanski etno gde je muzika Bugarske, Rumunije i južne Srbije, ali i cigansku ili romsku muziku Rusije i Srbije. Već prvi naši nastupi sa novim proširenim repertoarom primljeni su sa vrlo pozitivnim reakcijama publike uz ocenu da je program atraktivan. Našu publiku većinom čine Nemci koji su se oduševili nekim od naših pesama iz novog repertoara. To se u prvom redu odnosi na cigansku pesmu “Geljan dade” a mi je u prevodu zovemo “Prokleta je Amerika”. Poslednje nastupe pre korone imali smo prošle godine i skoro celu godinu nismo se sastajali niti vežbali i nastupali. Ovih dana okupila nas je Tatjana Mišenko da bi se dogovorili šta da radimo dalje. Tu nam je rečeno da smo dobili poziv da 9. novembra nastupamo u Crkvi Sv. Martina u Minhenu – kaže Žarko za “Vesti”.

GITARISTA, PEVAČ I VODITELJ: Žarko Mrđanov

Pandemija virusa korona promenila je planove i ove muzičke grupe koja je otkazala pet-šest koncerata. Poslednji nastupi bili su u februaru i junu prošle godine i to u Minhenu, Volfratshauzenu i u sinagogi Ermrojtu. Nastupe grupe Mašel Tov, što na jevrejskom znači Mnogo sreće ili Mnogo uspeha, karakterisali su pesma sa tri glasa, virtuozno sviranje i šarmantna “moderacija” koju je na nastupima vodio Žarko Mrđanov. On je kroz koncert uz najavu pesama i melodija posetioce vodio uz dosta humora i prosto oduševljavao publiku.

Prvo okupljanje u vreme korone

O raznovrsnosti repertoara grupe Mašel Tov i stalnom traganju za nečim novim, svedoči i činjenica da su na koncertima izvodili jevrejske pesme nastale posle iseljavanja Jevreja u Ameriku, koje su poprimile uticaj nove domovine, a onda su se okrenuli svom geografskom okruženju, odnosno Balkanu. Kada se govori o ovim vrsnim muzičarima treba pomenuti i turneju kroz Evropu, zatim turneju po Izraelu na poziv državnih institucija, što je velika čast za jedan bend. Mašel Tov je osvojio drugu Evropsku folk nagradu, imao dve nominacije za ugledne muzičke nagrade u Nemačkoj 2004. i 2006. godine. Nastupali su na festivalima u Bremenu, Potsdamu, Bambergu, Vajmaru, Berlinu. Učesnici su programa Jevrejskih dana kulture u Minhenu i Berlinu.

Članovima orkestra posebno je drag i vredan nastup u jednoj minhenskoj dvorni u kojoj je kao gost prisutvovao Giora Feidman, legenda klezmer muzike.

TRAGAJU ZA NEČIM NOVIM: Mašel Tov na sceni

Nestale male pozornice

– Danas posle duge pauze u nastupima, mnogo toga se promenilo, jer su zbog korone nestale male pozornice na kojima smo rado nastupali a njihovi vlasnici su bankrotirali. Na nedavnom okupljanju ipak SMO rešili da nastavimo rad. Nadamo se da će posle 9. novembra, kada bi trebalo da prvi put nastupimo posle pauze zbog korone, doći normalno vreme kao što je bilo pre pandemije – kaže Mrđanov.

Od Šajke do Gertner teatra

Žarko Mrđanov je rođen 1947. godine u Novom Sadu. Muzika mu je bila životno opredeljenje pa je jedno vreme bio studijski muzičar u Radio Novom Sadu. Kasnije je svirao u Dubrovačkom gradskom bendu, pa bio član pop grupe Ljuo Vadis” s kojom je od 1972. do 1976. godine nastupao i učestvovao na turneji kroz Austriju, Rumuniju, Švajcarsku i Nemačku. Od 1980. je u Minhenu i tu je bio član Tamburskog orkestra Šajka koji je vodio Marko Jovanović, tri godine svirao je u pozorištu na Gertner placu. U muzičkoj grupi “Mašel Tov” je od 1995. godine.