Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Na praznik Hristovog ulaska u Jerusalim, Cveti, patrijarh Porfirije je u Hramu Svete Trojice u Ripnju, krstio tridesetoro dece. On je služio na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa novobrdskog g. Ilariona, sveštenstva i đakonstva u prisustvu velikog broja građana i mališana.

Pobeda i slava

– Može biti da imamo razne neprijatelje u životu, ali najčešće neprijatelji smo sami sebi, onda kada ne živimo u duhu praznika Cveti. Na Cveti se radujemo, nosimo grančice pobede i slave, a sveti oci kažu da to cveće koje nosimo i grančice kojima mašemo treba da budu vrline koje ulepšavaju naš život, i čine da budemo slični Bogu. Dakle, na Cveti nam se otkriva istina o tome da pored drugih neprijatelja koje možemo imati, gde smo i sami sebi neprijatelji, najveći naš neprijatelj jest smrt, jeste đavo, jeste greh – naveo je i ukazao da je Gospod došao da tog neprijatelja pobedi.

Mi ćemo ga, kako je rekao u besedi na Cveti, “pobediti onda kada smo jedno sa njim, a jedno smo u Crkvi i sa Crkvom sa njim”.

Njegova svetost je poručio da je Gospod svakome onome ko je postao član Crkve dao jednake šanse i mogućnosti u ljubavi svojoj.

– Došao je zbog svakog čoveka, jer svaki čovek je ikona Božija, u Hristu i sa Hristom uz pomoć Božiju, sa Bogom i blagodaću Božijom pobedio smrt, naveo je, između ostalog, u besedi Njegova svetost.

Predsednik Crkvenog odbora hrama Svete Trojice u Ripnju Predrag Avramović poručio je da su otvorili vrata za svu decu koja su bila voljna da se krste na Cveti.

Oduševljeni mališani

– Crkva zauzima važno mesto i u našoj tradiciji i u ripanjskoj istoriji, i ovo je neki svečani čin kojim je Crkva pokazala vezanost sa našim narodom i našim mestom, otvorili smo naša vrata za svu decu koja su bila voljna da danas obave svečani i jedan od najvažnijih činova u hrišćanskom svetu – naveo je Predrag Avramović.

Crkva Svete Trojice spomenik je kulture koji od 2010. godine uživa status kulturnog dobra. Njena posebnost je drveni ikonostas nastao pre čak 190 godina. Dragocene prestone ikone su delo nepoznatog umetnika iz 1824. godine. Kvalitetom i lepotom izdvajaju se ikone Hrista i Bogorodice. Deca koja su došla bila su oduševljena i crkvom i samim događajem. Među njima su bile sestre Iva i Anja Ćulibrk, učenice osnovne škole. Za njih je to bilo iskustvo koje će dugo pamtiti.

– Bilo je vrlo lepo, svi smo na okupu, pamtiću ovo dugo – rekla je Iva za RTS, a Anja kaže da je na nju najveći utisak ostavilo potapanje, jer to nije do sada nikada videla ni doživela.

Za njihovu majku Ivanu je velika čast što je ćerke krstio patrijarh.

– Ukazala se velika prilika, ne znam kad bismo imali drugu da ih lično patrijarh Porfirije krsti. Svi smo bili oduševljeni da kada smo dobili vest da će lično doći, zahvalni smo i radosni – istakla je Ivana Ćulibrk.

Sreća i ljubav

Cveti se obeležavaju u spomen na svečani ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Spada u pokretne praznike, a dolazi dan posle Lazareve subote. Jedan su od najradosnijih praznika, dan kada se slavi, širi sreća i ljubav, a u raznim zemljama postoje različiti običaji na Cveti. Jedan od glavnih jeste rano ustajanje i branje cveća koje se zatim stavlja u činiju sa vodom. Članovi porodice se umivaju tom vodom da bi bili lepi i zdravi.

Krštenje i na Vrbicu

Svečani čin sabornog krštenja obavljen je i na praznik Vrbicu. Episkop jegarski Nektarije, vikar patrijarha srpskog, sa bratstvom hrama Svetog Marka, izvršio je svečani čin u Crkvi Svetog Marka. Na predlog veroučitelja Miloša Puače, krstila su se deca iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Beograda.

Početak duhovnosti

U poučnoj besedi patrijarh je istakao da je važno da se krstimo, ali da nije dovoljno da smo samo kršteni.

– Krštenje je početak duhovnog života, koji treba da se ogleda u našoj svakodnevici, u kojoj se borimo, trudimo da budemo vrlinski ljudi, čestiti, pravi, jednom rečju normalni. I, da učestvujemo u svetim bogosluženjima Crkve, a pre svega u Svetoj liturgiji. Krštavamo se, rađamo da bismo mogli da učestvujemo u svemu što je život Crkve, koji ima svoj vrhunac u Svetoj liturgiji u Svetoj tajni pričešća. A da bismo mogli da se pričešćujemo, podrazumeva se trud koji uključuje u sebe i post i molitvu ali i, s obzirom na to da smo slabi i nemoćni ljudi pa grešimo i padamo, podrazumeva i pokajanje i ispovest. Podrazumeva našu neposrednu, organsku vezu sa sveštenikom koji će najbolje znati kako da nas rukovodi i vodi u tajne života Crkve – poučio je patrijarh srpski Porfirije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here