Youtube/Radio Slobodna Evropa
Efraim Zurof

Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se glasa u Generalnoj skupštini UN, ne treba podržati, jer bi, kako je naveo, označavanje Srebrenice kao genocida dodatno oslabilo sam značaj tog pojma koji služi kao važno upozorenje čovečanstvu o opasnostima ratova i sukoba,

rekao je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za Holokaust, direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof.

U autorskom tekstu za Tajms of Izrael ističe da nije svaki ratni zločin genocid i da su, pored ostalog, Srbi u Srebrenici poštedeli žene i decu.

– Da su Srbi imali nameru da počine genocid, pobili bi sve bosanske muslimane okupljene u Srebrenici – rekao je ovaj stručnjak za Holokaust.

Osvrnuo se na tekst bivšeg generalnog savetnika Svetskog jevrejskog kongresa Menahema Rozenzafta od 24. aprila ove godine objavljen u istom listu, u kojem on već u uvodu insistira da Generalna skupština UN mora da prizna masakr 8.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici, u julu 1995, kao slučaj genocida, ukazujući da Rozenzaft zapravo otkriva glavne nedostatke u svojoj žalbi.

– Da bi podržao svoj slučaj, Rozenzaft, tvrdi da, pošto želi da veruje da je Hamasov pokolj najmanje 1.200 izraelskih građana i stanovnika 7. oktobra bio čin genocida, imamo apsolutnu obavezu priznavanja i obeležavanja genocida i drugih zločina protiv čovečnosti – kaže Zurof.

Ako bi se, kaže Zurof, ovakvi i slični događaji klasifikovali kao genocid, pojam bi bio potpuno ispražnjen od svoje trenutne težine i značaja i izgubio bi bilo kakav uticaj koji ima do danas.

– Tako bi se, na primer, 11. septembar mogao nazvati genocidom, kao i japanski napad na Perl Harbur, ili u tom slučaju bombardovanje Hirošime i Nagasakija ili Drezdena i Hamburga u Drugom svetskom ratu, kao i stotine drugih tragičnih incidenata – istakao je Zurof i dodao da “rezolucija za koju treba da se glasa u GS UN definitivno ne bi trebalo da bude podržana”.

Vojna epizoda

Efraim Zurof kaže da se, iako se lako može poistovetiti sa inicijativama za obeležavanje pravih slučajeva genocida, ni smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, ni ubistva u Srebrenici ne mogu kvalifikovati kao slučajevi genocida.

– Svaka od ovih tragedija je još jedna jedinstvena kratka epizoda u vojnim sukobima, koji su trajali mnogo duže, a koji u slučaju Gaze još traju. To je jedan od glavnih razloga zašto profesor Jehuda Bauer, doajen istoričara Holokausta, godinama insistira da se ono što se dogodilo u Srebrenici ne kvalifikuje kao genocid – ukazuje Zurof.

1 COMMENT

  1. A nije ni svaki genocid zlocin. Neke zrtve genocida su i sami postali genocidni, zar ne uvazeno prijatelji zlocina od Rusije, Poljske, Nemacke, Jasenovca , Banjice, Krajine, Srebtrenice. Turske , Arenije, Severne i Juzne Amerike, Gaze……

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here