Ban Ki-mun predstavlja izveštaj o radu UNMIK-a

0

 

Kako je objavljeno na sajtu UN, sednica će biti održana u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

U izveštaju generalnog sekretara UN, objavljenom pre dve nedelje, Ban je pozvao sve strane na Kosmetu da pokažu uzdržanost i da konstruktivno rešavaju osetljive međuetničke probleme.

On je pohvalio napore UNMIK-a u stvaranju uslova za dijalog i saradnju među zajednicama na Kosmetu, kao i između Prištine i Beograda.

"Takva saradnja je neophodna za normalizaciju situacije na Kosovu, kao i za stabilizaciju i razvoj celog Zapadnog Balkana", ocenio je generalni sekratar UN, dodajući da UNMIK nastavlja sa uspešnim posredovanjem između albanskih i srpskih zajednica na severu Kosova.

Napori specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lamberta Zanijera da pokrene praktičnu saradnju Beograda i Prištine, proizveli su samo delimične rezultate, navodi se u izveštaju, koji se odnosi na period od 1. juna do 15. septembra ove godine.

 

"Iako su vlasti u Beogradu pokazale interes za iznalaženje pragmatičnog pristupa u rešavanju pojedinih problema, Priština izlazi sa preduslovima. Da bi se postigao konkretan napredak i efikasna primena bilo kojeg praktičnog aranžmana, neophodna je veća fleksibilnost i pragmatizam", ukazao je Ban.

Generalni sekretar UN je ocenio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje napeta i pozvao sve strane "na uzdržanost i prisvajanje konstruktivne politike u rešavanju osetljivih međuetničkih pitanja".

U izveštaju se ističe da je broj povratnika mali i da se u junu i julu ove godine dobrovoljno vratilo 236 osoba, među kojima sedam Albanaca, 31 Srbin i 177 Roma, Aškalija i Egipćana.

Ban je apelovao na sve političke stranke, koje će učestvovati na opštinskim izborima 15. novembra, da izbegavaju "retoriku huškanja" koja bi mogla da poveća mogućnost nasilja, posebno u severnom delu pokrajine.

On je izrazio zadovoljstvo što je saradnja UNMIK i Euleksa sve jača i istakao da "UN podržavaju jačanje uloge EU na Kosovu i pozdravljaju sve napore usmerene ka jačanju naše strateške i političke koordinacije na svim nivoima".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here