Ban Ki Mun zabrinut zbog Kosova

0

Ne sviđa mu se stanje na Kosovu: Ban Ki Mun (i Haši Tači)
 

U najnovijem izvještaju, o kojem će Savet bezbednosti UN raspravljati 13. novembra, Ban Ki Mun je podsetio da je Beograd izrazio zabrinutost da bi eventualno produženje zastoja u dijalogu moglo da izazove kašnjenje i u sprovođenju dosad postignutih sporazuma i da negativno utiče na pregovore Srbije sa EU.

 

Generalni sekretar UN je u izveštaju objavljenom na sajtu UN istakao da su tehnički razgovori nastavljeni i da je ostvaren određeni napredak u oblasti integrisanog upravljanja prelazima, telekomunikacijama i energetici i slobodi kretanja.

 

Ban Ki Mun je pozvao nadležne vlasti i da pojačaju napore radi bezbednosti kulturne i verske baštine i ocenio da bi pozitivan znak bilo dugo odgađano uspostavljanje saveta za zaštitu Velike Hoče.

 

Povratnici

Ban Ki Mun je naveo da se prema podacima UNHCR-a, na Kosovo i Metohiju od sredine jula do sredine oktobra vratilo 177 osoba, od kojih 45 Srba, 115 Roma, Aškalija i Egipćana, troje Goranaca, jedan Crnogorac i 13 Albanaca, te da ima 17.227 interno raseljenih, uglavnom Srba.

U izveštaju je navedeno da je za tri meseca zabeleženo 18 napada na verske objekte, od kojih 11 na pravoslavne.

 

Ban Ki Mun je naveo da je broj bezbednosnih incidenata protiv manjinskih zajednica nepromenjen u odnosu na raniji period, osim na području Peći, gde je znatno povećan.

 

Generalni sekretara UN ističe i da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju o Kosovu izrazila "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa nezavisnošću, odgovornošću, nepristrasnošću i efikasnosti kosovskog pravosuđa.

 

Ban Ki Mun je pohvalio angažovanje Prištine u rešavanju problema učešća lokalnih boraca u stranim sukobima, kao i verske lidere islamske i drugih zajednica na Kosovu zbog distanciranja od ekstremizma.

 

Pronađeni dokazi za zločine OVK

Uz izveštaj generalnog sekretara priložen je i Izveštaj o aktivnostima Euleksa visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je bila na toj poziciji u periodu koji Izveštaj obuhvata.

 

Eštonova je navela da je specijalni tužilac Klint Vilijamson, čiji je tim istraživao navode izveštača Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, saopštio da su pronađeni dokazi za podizanje optužnice protiv nekih bivših lidera OVK-a zbog organizovanja kampanje progona manjina i albanskih političkih protivnika OVK.

 

U izveštaju Eštonove navodi se da napreduju istražne i operativne aktivnosti, da je saradnja s nadležnim organima u regionu i šire uspešna i da su u toku pripreme za uspostavljanje specijalnog suda za procesuiranje tih zločina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here