Youtube/Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je još jednom odbornike skupštinske većine da slede slovo zakona i prestanu blokiranje usvajanja budžeta, bez kojeg grad ne može normalno da funkcioniše, jer ne može da isplati nijednu transakciju.

– Grad je na ekonomskom respiratoru – rekao je Stanivuković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom gradske skupštine Mladenom Ilićem, koji je poručio da treba dostići dogovor o budžetu, i to tako da se usvoje amandmani, predloženi od skupštinske većine, a tiču se izdvajanja za zdravstvene radnike, penzionere i ugostitelje.

Stanivuković, koji od početka krize tvrdi da grad nema tih sredstava i da nije nadležan za ta pitanja, uzvraća da više nema mogućnosti da se sada priča o budžetu, kao i da on ne govori i ne radi ništa da bi situaciju pravio još težom.

– Pred naš grad postavili su zahteve, za koje nema finansijskih sredstava. Put da nešto ne uspe jeste da pred drugu stranu postavite zadatak za koji znate da ne postoji mogućnost da bude ispunjen. Budžet ćemo opet predložiti i time ispuniti našu zakonsku dužnost, a sve drugo ide njima na čast. Vanrednu sednicu je potrebno zakazati već početkom sedmice, jer neke ustanove i institucije više nemaju vremena za čekanje – smatra Stanivuković, ističući da se saradnici i on neće pomiriti sa blokadom Banjaluke i da će pronaći izlaz, i to veoma brzo.

Gradonačelnik, međutim, ne krije da je razočaran zbog insistiranja Saveza nezavisnih socijaldemokrata i partnera da gradu natovare obaveze od 6,5 miliona KM, na šta su on i saradnici, kako kaže, dali sve od sebe da se dođe do rešenja, ali da se ispostavilo da oni nije moguće iz prostog razloga što ne može da se nađe nešto čega nema.

I ne samo da ne može da se nađe, već grad nije ni dužan da obezbeđuje sredstva za ustanove pod republičkom nadležnošću, tvrde u Stanivukovićevoj Partiji demokratskog progresa. Odbornica PDP-a Dijana Ješić tvrdi da amandmani na predlog ovogodišnjeg gradskog budžeta nemaju zakonsko uporište, jer se Univerzitetski klinički centar, za koji se traže sredstva, finansira iz republičkog budžeta.

– Takođe, nije jasno kako se samo od Banjaluke amandmanima traži da se izdvoje sredstva za UKC, kada se zna da je reč o zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leče građani iz svih krajeva RS – ukazuje Ješićeva. Ona tvrdi da ne postoji način da grad Banjaluka direktno isplati stimulacije za radnike UKC i ističe da jednokratna pomoć zaposlenima u toj ustanovi u iznosu od 500 KM nije nikakvo sistemsko rešenje.

Prodajte avione!

Mladi PDP iskazali su podršku Stanivukoviću. Oni su se okupili pred sedištem gradske uprave i razvili transparent, na kojem piše “Prodajte avione, spustite helikoptere, pomozite medicinskim radnicima!”

– Ovo je najjasnija poruka i ovo je suština svega. Neka se republičke institucije odreknu svog luksuza. Banjaluka je to učinila prvog dana našeg mandata i biće novca za sve nas. Zbog toga ljudi ne gledaju u gradsku upravu, već u Palatu predsednika – poručio je Stanivuković, komentarišući transparent omladine svoje stranke.