Banjaluka otvorila srce dijaspori

0

– Ono što će se dešavati u ova dva dana u Banjaluci pokazaće ono najvrednije što ima naš narod. Sva društva na najbolji način neguju tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda i Banjaluka je ponosna što ima priliku sve da vas ugosti – rekao je Gavranović.

Ministar u Vladi Republike Srpske Igor Vidović je učesnicima Smotre zaželeo dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što se ovakva manifestacija konačno dešava u Republici Srpskoj. On je podsetio na nesebičnu pomoć koju su građani Srpske dobili iz dijaspore posle katastrofalnih majskih i avgustovskih poplava i zahvalio svima koji su pomogli.
 

Pogača i so

Predsednik KUD-a Mladost iz Ljubljane, Drago Vojvodić, stigao je pre svog ansambla i priredio je iznenađenje igračima. Dočekao ih je u petak uveče, onako kako nalažu srpski običaji: pogačom i solju. Radost i iznenađenje, ali i brojna pitanja o srpskim običajima.
Mladi Srbi iz Slovenije su posle probe otišli na ranije organizovanu žurku u hotelu koja je, takođe, deo prijatnog iznenađenja.

Predsednik Saveta evropske smotre Mićo Ćetković podsetio je da je ovaj događaj trebalo da se održi u junu, ali da je zbog poplava pomeren za oktobar.

– Konačno smo u Banjaluci. Dugo već želimo da ovu Smotru organizujemo u najvećem gradu RS, a sada nam se ta želja konačno ispunila. Svi smo zadovoljni, a u ova dva dana svi vi koji ste došli izdaleka pokazaćete ko smo i šta smo, odnosno pokazaćemo da ne zaboravljamo našu kulturu i tradiciju – poručio je Ćetković.

U centar Banjaluke, nešto posle 11 sati, u subotu pre podne stigao je i autobus koji je dovezao članove KUD-a "Stevan Mokranjac" iz Beča. Veseli, razdragani kažu uglas da su spremni da pobede.

– Moji roditelji su rodom iz okoline Negotina, tačnije iz sela Bukovće i odmalena su u meni razvijali ljubav prema muzici i narodnim igrama iz Srbije. Ipak, presudnu ulogu da u 12. godini postanem član "Mokranjca" imalo je moje društvo, koje je uglavnom iz Srbije i Republike Srpske – kaže Nataša Patlidžanović (19), rođena Bečlijka, dodajući da se već unapred raduje pobedi, a omiljeno joj je Vlaško kolo.

– Nešto pre članova "Mokranjca" stigli su iz Beča Violeta i Dragan Kračunović, koji su došli da podrže, ne samo folkloraše tog kluba, već i svoja dva sina koji igraju u tom KUD-u, Martina (20) i Danijela (18).

– Čini mi se da nije bilo Evropske smotre srpskog folklora koju nismo zdušno i od srca otpratili. Veselimo se i radujemo zajedno sa našom decom i folklorašima – kažu ponosni roditelji Violeta i Dragan, koji su u petak pravo s posla krenuli put Banjaluke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here