Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 trijumfovala je na međunarodnom turniru u Splitu savladavši u finalu selekciju Rusije 21:12.

Srpski basketaši intezivno se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju, gde će ovaj sve popularniji sport imati remijerno izdanje.

– Selektirali smo osmoricu basketaša i sa pripremama smo počeli još početkom aprila, učešćem na turniru u Novom Sadu – rekao je Tanjugu selektor basket 3×3 reprezentacije Srbije Goran Vojkić.

– Potom smo trenirali u Beogradu, gde smo u samo pet, šest dana odmerili snage sa nekoliko naših timova i selekcijom Katara. Sve se nastavilo nizom utakmica u Holandiji i igranjem na prestižnom turniru „Big 12“ u Francuskoj, u drugoj polovini maja, gde smo pobedom u finalu nad selekcijom SAD osvojili prvo mesto – sumirao je dosadašnji rad Vojkić.

Na širem spisku reprezentacije su: Dušan Domović-Bulut (Novi Sad), Mihailo Vasić, Stefan Stojačić, Aleksandar Ratkov, Stefan Kojić (Liman), Marko Savić, Dejan Majstorović (Ub) i Maksim Kovačević (Amsterdam).

Srpskim basketašima predstoji turnir u Beogradu 18. i 19 juna, na otvorenim terenima na Kalemegdanu, gde će im protivnici biti Ukrajina, Izrael, Hrvatska, Mađarska i Holandija.

– Time ćemo zaokružiti glavni deo priprema, a po završetku turnira u Beogradu skratićemo spisak i izabrati četvoricu igrača koji će nastupiti na Igrama u Tokiju. Moram da naglasim da će svih osam igrača ostati na okupu do polaska za Japan, kako bismo zadržali intezitet treninga – zaključio je Vojkić.

Jedan od dvojice trenera srpske reprezentacije Marko Ždero istakao je da su svi igrači veoma motivisani.

– To su najkvalitetniji basketaši na svetu, sa njima je veoma lako raditi – poručio je Ždero, sa kojim u stručnom štabu radi i Danilo Lukić.

O dominaciji Srba na basket terenima širom sveta svedoči podatak da su među petoricom najbolje rangiranih igrača, čak četvorica iz Srbije, a da je već dugo Domović Bulut.

– Kvalitetom pojedinaca koji posdujemo, svakako smo glavni pretendenti za medalju na Olimpijskim igrama. Tako se i pripremamo. Postoji mali pritisak, ali ovi momci su najbolji kada je pritisak najveći. U Tokio idemo po zlato, bez lažne skromnosti. Uspeh je svaka medalja na Olimpijskim igrama, ali to nas neće zadovoljiti – zaključio je Ždero.

Prema sistemu takmičenja, na Olimpijskim igrama nastupiće osam selekcija, po jednokružnom bod sistemu.

Dve prvoplasirane reprezentacije direktno će se plasirati u polufinale, dok će selekcije od trećeg do šestog mesta igrati u doigravanju za plasman među četiri najbolje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here