Predstojećeg vikenda Novi Sad biće domaćin turnira u basketu 3×3 na kome će učestvovati 12 reprezentacija.

Osim domaćina, selekcije Srbije, u maloj dvorani SPENS takmičiće se još Slovenija, Rusija, Austrija, Turska, Holandija, Hrvatska, Češka, Belgija, Nemačka, Litvanija i Katar.

Biće to prvo okupljanje reprezentacije Srbije još od februara 2020. godine i učešća na turniru u Subotici.

Poslednji takmičarski meč najbolji basketaši Srbije, koji dominiraju svetskom scenom u kratkoj istoriji ovog sporta, imali su još u septembru 2019. godine na EP u Debrecinu, gde su osvojili zlatnu medalju.

Inicijator i idejni tvorac turnira u Novom Sadu bio je najbolji basketaš Srbije Dušan Domović Bulut, a organizaciju na sebe preuzeo je Košarkaški savez Srbije.

– Osim kao igrač, na ovom turniru sam i u ulozi domaćina za 11 selekcija koje smo ugostili zahvaljujući velikoj podršci Grada Novog Sada i pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji su pokrovitelji turnira – izjavio je Domović Bulut.

Ideja za organizaciju turnira je bila pre svega da se okupimo i kao tim polako počnemo da se pripremamo za ono najvažnije što nam predstoji, a to je učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, naveo je Bulut.

– Bez obzira u kom sastavu budemo igrali na ovom turniru, mislim da imamo najkvalitetniji tim. Kao i do sada, igraćemo sa velikom željom da osvojimo prvo mesto. Ali, naš prioritet biće da se što bolje uigramo, da malo osetimo protivnike, pa će shodno tome rezultat biti u drugom planu – istakao je on.

Na spisku selektora Gorana Vojkića za ovaj turnir, osim Dušana Domovića Buluta su još: Maksim Kovačević, Stefan Stojačić, Aleksandar Ratkov, Mihajlo Vasić, Stefan Kojić, Marko Savić i Dejan Majstorović. Trener našeg nacionalnog tima je Marko Ždero.

Ukupno 12 selekcija biće podeljeno u četiri grupe sa po tri tima.

Reprezentacija Srbije igraće u E grupi, a za protivnike će imati selekcije Hrvatske i Nemačke.

Prvog dana turnira Srbija će od 16 sati igrati protiv Hrvatske, a od 18.40 protiv reprezentacije Nemačke.

Drugi dan takmičenja rezervisan je za mečeve razigravanja za plasman.

– Svaka reprezentacija će za turnir moći da prijavi po pet igrača. Time je omogućeno da se sastavi menjanju od utakmice do utakmice, kako bi se sve selekcije uigravale, ali i na neki način igrači malo rasteretili i zaštitili od povreda. Svaka reprezentacija odigraće četiri ili pet utakmica u dva dana, što će biti idealna prilika za sve timove da vide gde su u ovom trenutku kada je forma u pitanju – objašnjava Domović Bulut.

Iako je u poslednjih godinu i po dana u celom svetu odigrano samo šest oficijalnih turnira u basketu 3×3, Domović Bulut nalazi se u veoma dobroj formi.

Dokaz za to je činjenica da je sa renoviranom ekipom Novog Sada nedavno osvojio drugo mesto na turniru World tour serije u Dohi, kao i na turniru Junajted lige u Rusiji, gde je ujedno bio i najbolji strelac.

– Zaista sam mnogo trenirao u prethodnom periodu. Prilagodio sam se novonastaloj realnosti uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19 i posvetio sam se indivudalnim treninzima. Radio sam svakodnevno na fizičkoj kondiciji, individualnoj tehnici i taktici – kaže dvostruki MVP sa svetskih prvenstava i turnira World tour serije, te najbolji igrač Evropskog prvenstva 2018.

– Verujte mi, motiva je bilo na pretek, jer sam sve to posmatrao kao ulaganje u ono što bi trebalo da bude vrhunac karijere, a to je svakako učešće na Olimpijskim igrama i osvajanje zlatne medalje na najvećoj svetskoj smotri sporta u Japanu – poručio je Domović Bulut, koji je sa reprezentacijom Srbije četiri puta bio svetski i dva puta evropski šampion.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime