Dragan Gavrilović
Nafora u hramu Svetog Save

Prošlog vikenda, svečano je obeležen veliki jubilej manastira Sveti Sava u Ilajnu.

Srpska svetinja je proslavila 50 godina postojanja, što je prema rečima vladike Siluana isto kao 500 godina nekog pravoslavnog manastira u matici.

– Slavimo danas veliki jubilej srpske crkve na Petom kontinentu, 50 godina od osnivanja prvih naših manastira, okupljanja prvih naših monaha na ovim prostorima. U želji da se srpski narod zbrine, naša sveta crkva je gledala kako i na koji način da formira i osamostali Eparhiju za ovaj kraj sveta. Nekada je naša Mitropolija bila vezana za zapadno-evropsku eparhiju, ali je 1972. odlukom Sabora crkve, primanjem izveštaja od vladike Lavrentija, a zatim i episkopa Stefana Dalmatinskog, odlučeno da se ovde formira Eparhiju. I nije slučajno želja za osnivanjem prve Eparhije povezana s osnivanjem manastira. To je bio nekako “modus operandi“ našeg utemeljivača srpske pravoslavne crkve, njenog prvog episkopa, Svetog Save, a sve to kroz manastir na Svetoj gori koji je podigao zajedno s ocem – ispričao je okupljenim vernicima vladika Siluan.

Dunja Stević u hramu Svetog arhiđakona Stefana

Nakon liturgije, koju je saslužio s vladikom Siluanom, arhimandrit Metodije iz manastira Hilandar krenuo je zajedno sa sveštenstvom i okupljenim narodom u litiju kojom je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Iljanske preneta iz starog hrama, Svetog Save, do novog hrama Svetog Alimpija.

Litija ispred novog hrama Svetog Alimpija
Celivanje ikone u hramu Svetog Alimpija
Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Iljanske

U nedelju, sveta liturgija je služena i u hramu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, u prisustvu velikog broja vernika.

Vernici u crkvi Svetog arhiđakona Stefana

Nakon liturgije, svečani program i ručak održani su u sali crkve Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu.

Bila je to prilika da razgovaramo s vladikom Siluanom i arhimandritom Metodijem o značaju 50 godina manastira u Ilajnu.

Blagosiljanje ručka u manastiru u Ilajnu

– Ovaj jubilej je od velikog značaja za srpsku crkvu, zato što su manastiri sami po sebi vekovni bastioni očuvanja vere, mesta koja preporode duše, i mesta koja pružaju duhovni vid čoveku. Posebno je čoveku danas važno da ima pravu percepciju realnosti koja ga okružuje, i u kojoj živi, a manastiri kao mesta podviga duhovnog života, i života u veri, pružaju čoveku mogućnost da dođu u dodir sa tim pravim istinskim vidom i životom u Hristu – objasnio je vladika Siluan i nastavio:

– Ovaj jubilej je posebno važan, jer je s manastirom osnovan i sa njim započet monaški život i monaštvo na ovom kontinentu, ali i organizacija eparhijskog života u Australiji i Novom Zelandu. Manastir Ilajn je postao sedište episkopa australijsko-novozelandskog. Tako da možemo da kažemo da jubilej ima dvostruki značaj. Naš manastir Ilajn je vezan za Svetu goru od samog početka, darom ikone Trojeručice, koja je od porodice Velić darivana, a na predlog mitropolita Nikolaja, izrađena u Hilandaru i doneta u manastir Sveti Sava u Ilajnu – podsetio je vladika Siluan.

Vernici na službi u manastiru u Ilajnu

Arhimandrita Metodija iz manastira Hilandar upitali smo šta je potrebno da bi se manastirsko bratstvo očuvalo na Petom kontinentu.

Beseda arhimandrita Metodija

– Mislim da je primer blagopočivši starac Nikanor, koji je bio hilandarski proiguman i duhovnik, koji je u to vreme već bio oronulog zdravlja. Njegov lekar mu je savetovao tada da ne putuje u Australiju. I taj primer, kad je on sam mogao da zna da se verovatno neće vratiti u Hilandar, a ipak je žrtvovao život radi pomirenja braće, u vreme kada je ovde bio raskol u crkvi. To je najveća ljubav koju je mogao da pokaže. I sećajući se toga treba uvek da imamo u vidu kakvu je on žrtvu podneo i da niko ne sme da zanemari ili da kaže da to jedinstvo nije važno. I ma koliko nešto bilo krupno i veliko, nikada ne opravdava razdvajanje naroda. Znači, jedinstvo iznad svega – kazao je arhimandrit Metodije.

Vladika Siluan u manastiru u Ilajnu
Sveta služba u hramu Svetog arhiđakona Stefana
Folklorna grupa “Šumadija” iz Kizboroa

Pokret ka obnovi

– Svi treba da se potrudimo da važan jubilej bude jedan pokret ka obnovi manastira i monaštva na Petom kontinentu. To znači stvaranje prostora gde će ljudima biti duhovno dobro i lepo, gde će naći utehu, odmor, blagodatno osveženje i to će sve biti od velike koristi za srpski narod, decu i potomstvo i za sve nas koji ovde živimo i naravno, za sve koji traže gospoda Boga na ovom kontinentu i na ovim prostorima – naglašava za “Vesti“ vladika Siluan.

Za jaku zajednicu

Ambasador Srbije u Australiji Rade Stefanović prisustvovao je obeležavanju 50. godina manastira Sveti Sava.

– Moje prisustvo ovde s njegovim preosveštenstvom i časnim ocima i sa našom zajednicom demonstrira značaj koji Republika Srbija pridaje srpskoj zajednici i koliko ceni našu zajednicu u Australiji. Moja dužnost i moj posao ovde jeste da srpska zajednica bude što jača, da se okuplja. Čuo sam da postoji i jedan drugi trend da se deo ljudi vraća za Srbiju, što u meni izaziva podeljena osećanja. S jedne strane, slabi srpsku zajednicu ovde, a s druge jača maticu. Raduje me da zajednica prepoznaje i vidi budućnost u Republici Srbiji, ekonomsku i porodičnu perspektivu – rekao je između ostalog Stefanović.

Ambasador Srbije u Australiji Rade Stefanović
Svečani ručak u crkvenoj sali Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here