Hadži Marko Vujičić

Svečanim otvaranjem legata i dve prateće izložbe u prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci obeleženo je 90 godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira – Bate Živojinovića.

Kinoteka je bila mala da primi sve poštovaoce lika i dela legendarnog umetnika, koji je posle niza godina dobio svoju stalnu postavku legata u ovoj značajnoj kulturnoj ustanovi. Posetioci će naredne dve nedelje besplatno moći da prošetaju kroz bogatu karijeru legendarnog Valtera i da kroz privatne porodične fotografije izložene u okviru postavke “Privatno i radno” bolje upoznaju Batu. O značaju Bate Živojinovića za našu kinematografiju, kako je istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, izlišno je mnogo govoriti jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film. Pantelić je kazao da je najveći kvalitet Bate Živojinovića moć transformacije.

– Bio je glumac najpre u okviru partizanskog filma, u kojima je igrao heroja. Podjednako se dobro snalazio u svim vidovima ovog žanra pa ga srećemo i u epskim spektaklima, vestern varijantama Žike Mitrovića, kao i u takozvanom stripovskom izrazu u režiji Šibe Krvavca. Njegova pojava je tako postala simbol i koliko god se menjali zapleti i okolnosti ona nadilazi sve pojedinačne uloge i objedinjuje ih u jednu veliku ulogu celokupnog žanra – rekao je Pantelić. Dodao je da postoji i crnotalasna linija Živojinovićevog stvaralaštva u saradnji sa Žikom Pavlovićem, Sašom Petrovićem, Antom Babajom i drugim rediteljima jugoslovenskog modernizma.

Direktor kinoteke: Jugoslav Pantelić

Sin Velimira – Bate Živojinovića, Miljko istakao je u ime porodice da je presrećan što je Bata ušao u Panteon srpskog filma.

– Francuzi u Parizu imaju svoj Panteon, ali slobodno možemo to da kažemo da je sprska Kinoteka treća po važnosti u svetu. Siguran sam da nas Bata i Lula gledaju odozgo i da su zadovoljni. Sestra Jelena i ja smo se dogovorili da sve Batine nagrade, artefakte, lična dokumenta, čak i delove garderobe predamo Kinoteci, a da ona pokuša sa tim korpusom stvari da napravi nešto lepo. Mislim da je sve urađeno decentno, dostojanstveno, sa merom i ukusom – kaže Miljko Živojinović.

Ponosan: Miljko Živojinović sa Filijovićem i Ignjatovićem

Mnogo pomogla: Batina unuka Dina sa Dačićem i Antićem

Nezaboravan put u Kinu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je naglasio da današnji dan budi emocije u porodici Velimira – Bate Živojinovića, kod njegovih kolega, ali i kod njegovih prijatelja.

– Ovo je prilika da se na jednom mestu podsetimo šta je bio Bata Živojinović, mada je nemoguće da sve o Bati stane u jedan legat i dve izložbe. Zahvaljujem se Jugoslovenskoj kinoteci na ovom potezu – kazao je Dačić. Dodao je i da se nedovoljno pažnje posvećuje čuvanju uspomena na naša velika imena među kojima svakako jedno od najznačajnijih mesta pripada Bati Živojinoviću.

– Imao sam čast da poslednjih 25 godina Batinog života provedem sa njim. Bili smo prijatelji i zapamtio sam naš put u Kinu. Bata se žalio da su svi prilazili njegovom sinu Miljku, kada je boravio u Kini, jer nisu verovali da je Valter ostario. Mislili su da je Miljko Valter, jer liči na Batu.

Segmenti iz privatnog života

Multimedijalna izložba “Filmska paleta” nalazi se u centralnom holu Kinoteke i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: “Dr”, “Tri”, “Neprijatelj”, “Skupljači perja”, “Breza”, “Valter brani Sarajevo”, “Pas koji je voleo vozove”, “Tren”… Pripremana je skoro godinu dana, a u tome je svesrdno pomagala i Batina unuka Dina.

Osim nagrada koje krase vitrine novog legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca. Izložba “Privatno i radno”, deo legata Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i segmente iz privatnog života. Prisutne su najviše privukle fotografije Bate sa snimanja u društvu Milene Dravić, Ružice Sokić, Veljka Bulajića, Tomislava Pintera i Borisa Dvornika…