Vesti
SVE ČEŠĆI PRIZOR: Ugljenisani ostaci posle intervencije vatrogasaca

Kako litijum-jonske baterije postaju preovlađujuće u električnim vozilima i kućama, požari koje one izazivaju, takođe, su sve češći. U utorak 12. septembra, vatra je zahvatila pet automobila parkiranih na aerodromu u Sidneju nakon što se zapalila litijum-jonska baterija. Video snimak posledica pokazuje izgorelo kućište baterije luksuznog električnog vozila okruženo ugljenisanim ostacima nekoliko automobila.

Vatrogasno-spasilačka služba Novog Južnog Velsa (FRNSW) je reagovala i na 114 požara litijum-jonskih baterija od 1. januara do 31. jula ove godine, ne uključujući požare akumulatora automobila. Ova brojka potvrđuje da su požari u porastu, jer ih je tokom cele 2022. bilo 165.

Najčešći tip požara izazvanih ovih baterijama odnosio se na napajanje baterijama i e-bicikle, skutere i igračke za vožnju.

– Jednostavnim rečima, litijum-jonske baterije rade tako što povlače elektrode sa jednog kraja na drugi, kako bi generisale energiju – objasnio je Vej Kong Pang, vanredni profesor Univerziteta Vulongong.

Prema njegovim rečima, možemo da pokupimo delove za skladištenje energije, koji mogu da skladište električnu energiju u hemijskom obliku, a kada napunimo bateriju, pomeramo litijum-jonske sa pozitivne strane na negativnu stranu.

– Tokom kretanja litijum-jona oko pozitivnih i negativnih elektroda, dolazi do “termičkog bekstva” ili generisane toplote, što je neizbežno – rekao je profesor.

Svaki put kada se baterija puni, ona generiše toplotu, kao na primer, telefon je topao nakon što ga isključite sa punjenja.

– Vrelina nije zaista ozbiljna u smislu opasnosti ili bezbednosti baterije, ali ako baterija ima bilo kakve nedostatke ili probleme, toplota postaje faktor rizika za stvaranje požara. Ukoliko baterija ima kratak spoj, što znači da kada se pozitivna i negativna strana spoje zajedno, iz nekog razloga, ona će generisati mnogo više toplote, jer više struje teče između elektrona – objasnio je Pang.

Upravo prekomerno punjenje baterije može da izazove kratak spoj i oštećenje baterije. Fizičko oštećenje baterije čini toplotu nestabilnijom i povećava rizik od požara. Sem toga, hemijski požari proizvode toksične gasove i teško ih je ugasiti.

– U teoriji, što je baterija veća, to može da bude toplija i više je izložena riziku – rekao je profesor.

Međutim, iako su mnogo veće, litijum-jonske automobilske baterije se pridržavaju mnogo viših proizvodnih standarda od baterija za e-bicikle ili skutere i smatraju se sigurnijima.

– Litijum-jonske baterije se uglavnom uvoze iz Evrope i Azije, što znači da Australija ima malo kontrole nad regulisanjem kontrole kvaliteta i sprovođenjem standarda – rekao je Pang.

Inače, kada se baterije previše zagreju, sistem za hlađenje se uključuje da snizi temperaturu i smanji rizik od eksplozije. Profesor je rekao da se naučnici nadaju da će baterije u “čvrstom stanju”, koje su mnogo bezbednije, postati sve zastupljenije u budućnosti.

Mere opreza

FRNSW ističe da je jedna od prvih stvari, koju treba uraditi kako bi se sprečio požar, da se uverite da koristite samo baterije i punjače renomiranih brendova i izvora. Istaknuto je da upotreba punjača sa pogrešnim naponom oštetiće bateriju i može da izazove požar. Ljudi nikada ne bi trebalo da čuvaju ili ostavljaju baterije i uređaje na mestima gde mogu biti izloženi toploti ili vlazi, navodi organizacija.

Kaže da se uređaji kao što su telefoni, računari ili uređaji za punjenje ne ostavljaju na direktnoj sunčevoj svetlosti ili u parkiranim vozilima, gde mogu brzo da se zagreju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here