Z. Mirković
U Austriji škole srpskog organizuju SPKD Prosvjeta i pojedini klubovi

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), povodom nedavnog Međunarodnog dana pismenosti je poručio da je neophodno i što hitnije rešiti status srpskog jezika u Austriji koji je i dalje zvanično deo veštačke tvorevine, takozvanog BHS jezika (bosanski/hrvatski/srpski).

– Međunarodni dan pismenosti je odlična prilika da ukažemo na značaj potrebe da srpski jezik postane i zvanično priznat jezik u Austriji po principu reciprociteta, s obzirom na to da se u školama u Srbiji uče brojni drugi strani jezici kao izborni predmeti, kao i putem bilateralnih sporazuma između Austrije i Srbije. Austrijske institucije ne prepoznaju srpski kao samostalan jezik, već ga svrstavaju u BHS jezik koji se vodi kao jedini zvanični jezik za ljude koji govore srpski – istakao je on.

Stanković je naglasio da je neophodno da srpski jezik što pre postane samostalan, ali i da postane izborni jezik u školama, tako da svako ko želi da uči srpski jezik, može i u okviru redovne nastave to da učini, a ne samo kroz dopunske časove van školskog sistema.

Da pomogne i matica: Aleksandar Stanković

– To možemo učiniti delovanjem u dva pravca – potrebno je da se mi koji smo ovde u Austriji aktivno zalažemo za to, ali sa druge strane, u tome nam država Srbija može mnogo pomoći. Pre svega da se kroz diplomatske napore zalaže za status srpskog jezika u Austriji, i drugo da daje na raspolaganje literaturu i stručni kadar kako bi takav način učenja srpskog jezika mogao da se realizuje – istakao je predsednik Saveza koji okuplja 25 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije, a čija je glavna misija očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara, kao i srpskog jezika i kulture.

 

5 COMMENTS

  1. Super ideja, na kojoj svakako i pod hitno, cak, treba raditi. Kakav, bre, BHS jezik, taj ne postoji, nek ne izmisljaju!?! Jedino, sto se kadra tice, tu se snadjite i finansirajte sami, jer i Srbiji fali profesora srpskog jezika, kao i engleskog i nemackog. Ali, mozda bi i tu moglo nesto da se ucini po principu pomenutog “reciprociteta”? Samo napred, ako mi postujemo njihov jezik i kulturu, trebalo bi i oni nase. Ako, pak, nije tako, sta cete medju takvim ljudima? Ne prodajite veru za veceru, a oni nek arbatuju sami, pa ce biti manje bahata gospoda. Ovako, pored vas, nos da im padne ne bi se sageli da ga dignu.

  2. Kakva propaganda akcija. Kukate da je hrvatski isto što i srpski, a sada bi da srpski bude zaseban? Nema ništa od toga, a pre svega niste vi merodavni. Srpski folklor???!!

    • Alo bato ? Pa kojim jezikom pises sad ? Arapskim ? Ili ste pojedini Crnogorci , sad I Talijani ? Ono si koje pismo I koji jezik koristis . Tacka sine !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here