Beč: Iz Bosne u džihad

0

Foto: Ilustracija
 

Radikalna ideologija ove organizacije nailazi na plodno tlo kod osoba poreklom iz Bosne koje žive u Austriji. Već nedeljama, posrednici IS lično ili preko interneta, pridobijaju i uključuju u svoje redove simpatizere u Austriji, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču. Propaganda islamista dovela je do toga da samo u austrijskoj prestonici danas imaju oko hiljadu pristalica, ocenio je ekspert za islam Amer Albajati.
 

Četa fanatika

Oko 100 džihadista iz Austrije ratuje u ovom času u Siriji i Iraku, 20 je tamo poginulo, a 44 se vratilo u Austriju.

Koliko je Austrija važna za ovu terorističku organizaciju, koju sve osuđuje za genocid u Siriji i Iraku, pokazuje njihova mapa sveta, koja već nedeljama kruži Tviterom, na kojoj se vidi da IS želi da proširi svoju vladavinu od Bliskog istoka ka Evropi, a među zemljama koje su im cilj je i Austrija. Na karti se jasno vidi da IS teži i da "okupira" sve zemlje bivše SFR Jugoslavije.

Posrednici pokušavaju da zavrbuju borce u klubovima stranaca ili džamijama, pošto ih najpre pridobiju za svoju ideologiju, objasnio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek. Regrutni "centri" su džamija u Venediger Au u 2. bečkom okrugu, kao i u još pet džamija.
 

Kurc: Amerika je u pravu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je američke vazdušne napade protiv terorističke grupe "Islamska država" (IS) u Iraku kao pozitivne. Verska manjina Jezida je u "veoma opasnoj situaciji", a IS ima za cilj da sve manjine "izbriše" i u međuvremenu predstavlja pretnju po Evropu, upozorio je Kurc. Austrija se, po njemu, usredsredila na humanitarnu pomoć, jer vazdušni napadi nisu dovoljni.

 

Prema insajderima, na koje se poziva bečki dnevnik "Esterajh", ideologiju IS pre svega podržavaju Čečeni, Bošnjaci, Turci i Tunišani koji žive u Austriji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da se trenutno vodi opsežna istraga u tim krugovima zbog širenja mržnje i članstva u terorističkom udruženju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here