pixabay.com
Bela kuća

Iran je bio „duboko umešan” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru i iranski obaveštajni podaci su bili ključni u napadima jemenskih Huta, saopštila je Bela kuća.

Huti kažu da njihovi napadi dronovima na komercijalne brodove u Crvenom moru predstavljaju podršku Palestincima koji se nalaze pod izraelskom opsadom u Gazi. Napadi su primorali brodove da promene kurs i krenu dužim rutama oko najjužnijeg dela Afrike.

– Znamo da je Iran bio duboko umešan u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. Ovo je u skladu sa iranskom dugoročnom materijalnom podrškom i ohrabrivanjem destabilizujućih akcija Huta u regionu – rekla je portparolka Bele kuće za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Iran je negirao umešanost u napade Huta u Crvenom moru, prenosi Rojters.

Pozivajući se na bezbednosne izvore, „Volstrit džornal” je preneo da Huti dobijaju od iranskih paravojnih snaga ne samo obaveštajne podatke već i oružje u vidu dronova i raketa.

„Huti nemaju radarsku tehnologiju za gađanje brodova. Potrebna im je pomoć Irana, bez nje će projektili jednostavno pasti u vodu”, rekao je jedan od sagovornika američkog lista.

SAD su prošle nedelje najavile stvaranje pomorske koalicije koja uključuje 20 zemalja sa ciljem da pomogne u zaštiti plovila od napada u Crvenom moru. Neke od uključenih zemalja rekle su da će se operacije zaštite komercijalnog saobraćaja sprovoditi u okviru postojećih pomorskih sporazuma, prenosi RT Balkan.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here