Bela smrt hara Evropom!

0

U saopštenju Centra za bezbednost poljske vlade, najviše žrtava noćas je bilo u Malopoljskom vojvodstvu na jugu zemlje, gde je od smrzavanja umrlo troje ljudi, rekla je poljskom radiju Ana Adamkjevič, iz Centra za bezbednost.

 

Temperature se spuštaju na trideset stepeni ispod nule pre svega na jugu i istoku Poljske, gde je vojska morala da evakuiše i neka seoska gazdinstva, sve sa domaćim životinjama, pošto se na ledom okovanom Bugu voda izliva i počinje na nekim mestima da plavi obale.

 

U Lubelskom vojvodstvu zatvoreno je već trideset škola, a deca su dobila neplanirani raspust, pošto po takvom mrazu škola nije u stanju da zagreje učionice na više od 15 stepeni, dok po propisima u njima mora da bude bar 18 stepeni.

Noć između nedelje i ponedeljka bila je najhladnija u Poljskoj poslednjih godina, pošto je na istoku zemlje, kraj Bjalovježske prašume, izmereno 35 stepeni ispod nule.

 

Kao o "zimi stoleća" Poljaci, međutim, govore o početku 1979. godine, pošto su zemlju bukvalno zavejale obilne i dugotrajne snežne padavine, a Varšavu koja za vreme uobičajenih zima ne može da se pohvali debelim snežnim pokrivačem, prekrilo je u prvim danima te godine čak 70 centimetara snega.

 

Meteorolozi, međutim, podsećaju Poljake da je u prošlim decenijama bilo još hladnije, a zvanični rekord je 41 stepen ispod nule, koji je izmeren 11. januara 1940. godine u mestu Šedlce na jugu zemlje.

 

Rumunija: 31 žrtva hladnoće

U protekla dva dana u Rumuniji je od hladnoće preminulo još osam ljudi, čime se broj žrtava niskih temperatura u proteklih sedam dana u toj zemlji popeo na 31.

 

Rumunsko ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je osam osoba umrlo od hladnoće u sledećim delovima zemlje: u županijama Alba u centralnoj Rumuniji (1), Botošani (3) na severu, Jaši (2) na istoku zemlje, Neamt (1) na severu i Sučava (1), takođe na severu zemlje, preneo je Ađerpres.

 

U centralnoj Rumuniji jutros je zabeležena rekordno niska temperatura od 32 stepena ispod nule.

 

U županiji Kovašna, takođe u centralnom delu zemlje, u ponedeljak je zabeležena temperatura čak od 34,4 stepena ispod nule.

 

Minimalne temperature zabeležene u ovom delu zemlje ranije nisu padale ispod minus 29,5 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here