Belgija od danas vraća azilante

0

 

Foto: arhiva
 

 

Belgijski premijer Iv Leterm, koji je juče boravio u Skoplju i Prištini, a protekle nedelje o problemu azilanata u Briselu razgovarao i sa predsednikom srpske Vlade Mirkom Cvetkovićem, juče je izjavio da se broj zahteva za dobijanje azila proteklih dana drastično smanjio.

 

"Mogu da kažem, od kada smo se sastali sa premijerom (Mirkom) Cvetkovićem i juče sa liderima u Skoplju, dramatačno je opao broj ljudi koji se prijavljuju za politički azil u Belgiji", rekao je Leterm.

Leterm i Cvetković su se prošle nedelje dogovorili da Srbija i Belgija učine sve da se proces povratka azilanata iz te zemlje obavi u što kraćem roku i da se preduzmu sve zakonske mogućnosti da se taj problem više ne ponavlja.

Dvojica premijera su se složila da Srbija nije zemlja u kojoj se krše ljudska prava i da zbog toga zahtevi za azil ne mogu da budu rešeni pozitivno.

U cilju rešavanja ovog problema u Bujanovcu su juče boravili belgijski državni sekretar za pitanja imigracija i azila Melkiot Vetlet i ambasadorka Belgije u Srbiji Deniz de Hauer.

Vetlet je tom prilikom rekao da će svi Albanci koji su pokušali da azilom reše svoj status u Belgiji biti vraćeni u Srbiju.

"Žao nam je tih ljudi. Mi znamo da oni nisu došli u Belgiju zato što im je ovde dobro, ali svi oni će morati da se vrate u Srbiju", rekao je Vetlet u razgovoru sa političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca i Preševa, i naglasio da svi oni koji su iskoristili viznu liberalizaciju ne mogu dobiti azil u Belgiji samo na osnovu svoje loše ekonomske situacije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here