Beograd u centru interesovanja

0

Premijer Vučič i ambasador Ristić
 

Zadovoljstvo urađenim bilo je evidentno.

– Očekivali smo topao prijem, a ovo je više od toga. Ovu posetu vidim kao izuzetno napornu, ali i uspešnu. Zaista smo naišli na neverovatnu otvorenost i ljubaznost francuskih domaćina i očekujemo velike rezultate u budućnosti – sažeo je premijer Vučić.

U vrtu rezidencije, sa prelepim pogledom na obližnji Ajfelov toranj, prvo se predstavnicima informisanja obratio Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

 

Rekordan broj kompanija

U toku jednodnevne posete Parizu, srpska delegacija je obavila razgovore sa devet, za investicije zainteresovanih, kompanija, a izuzetan je pokazatelj da je na skupu u Medefu, otkako Srbija dolazi na taj najveći forum privrednika, bio prisutan rekordni broj kompanija.
– Od te, nema bolje slike za njihovu zainteresovanost i želje. Pažljivo su slušali. Neki traže dodatne podsticaje, neki da se Vlada oduči za određene poslove, a zanima ih sve u svim sferama društvenog života, od kanalizacije do brzih vozova. Francuska privreda je neuporedivo uspešnija od većine evropskih, pa nam godi taj njihov sveobuhvatni pristup od kojeg očekujemo brojne i konkretne rezultate – zaključio je premijer Vučić.

– Projekat beogradskog metroa je odobren 2012. godine, ali se od tada do danas ništa nije desilo, sada je usledio dogovor da se intenzivira posao kako bismo u što kraćem periodu definisali hoćemo li i na koji način krenuti u razvoj prve trase metroa – informisao je gradonačelnik Mali.

 

Aleksandar Vučić u razgovoru sa novinarom Figaroa
 

Naredni koraci s obe strane su, u sledeće dve nedelje, dolazak u Beograd na razgovore i dogovore na licu mesta, uz smernice kako ih voditi u budućnosti.

– Bitno je, na osnovu predloga ministra privrede, da se napravi radna grupa na nivou dve vlade, odnosno, Republike Srbije i francuskog ministarstva i Alstona, kako bismo rešili i pitanje finansiranja celog projekta – reči su Siniše Malog.

Iako za veoma kratko vreme, srpska delegacija je u Parizu održala više odvojenih sastanaka sa francuskim kompanijama.

 

Zanimanje za aerodrom

Srpska delegacija je tokom razgovora naglasila i druge projekte i dobijala potvrde zainteresovanosti francuskih kompanija.
– Zanima ih aerodrom u Beogradu, a ja sam insistirao na aerodromima Niš i Kraljevo i ako budemo ulazili u neku varijantu koncesija, to ćemo učiniti istovremeno, verujem da smo tu na dobrom putu – odvagao je Vučić.

– Na osnovu naših projekata potvrdilo se da je interesovanje veliko, a prijatno je saznanje da će svi doći u Beograd gde bi se upoznali sa detaljima projekata. Ti projekti umnogome treba da poprave perspektivu grada, da reše neke probleme koji su se nagomilali prethodnih decenija, ali i da donesu nove investicije i novo zapošljavanje. Pre svega mislim na izradu deponije u Vinči, potom na četiri podzemne garaže, razvoj beogradskog voza, u stvari, sve što je značajno za Beograd – razrađuje Mali.

Zbog velikog interesovanja za Srbiju, a u svetlu promena geopolitičke situacije u Evropi, dobro raspoloženje nije krio premijer Vučić.

 

Gradićemo metro: Siniša Mali
 

– Za našu zemlju uradili smo nekoliko važnih stvari. Na primer, ono što danas u Srbiji ne postoji je železnički sistem, pa smo dogovorili da ga u budućnosti rešavamo zajedno sa Francuzima. Ili, govorili smo o odnosima u poljoprivredi i drugim oblastima, sve uz predloge kako ih rešavati uz francuske firme. Za nas je od velike važnosti njihovo investiranje u Srbiju i nadamo se da će to krenuti – saopštio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here